ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony czysty - do krokietów, pierogów czy pasztecików

Barszcz czerwony czysty - do krokietów, pierogów czy pasztecików

nazwa

Wykonanie

N ie bardzo lubię pisać przepisy na zupy ponieważ zwykłam robić je na oko. Pisanie bloga mobilizuje mnie jednak do bardziej uważnego odmierzania składników. Dzisiejsze danie tylko w wersji bez wywaru mięsnego większość z nas będzie spożywało już za nieco ponad miesiąc. Myślę, że do tego czasu naskrobię również przepis na postną wersję barszczu czerwonego. Na razie możemy jednak korzystać z bogatszej wersji, która fantastycznie komponuje się z dobrze znanymi krokietami, pierożkami czy pasztecikami.
Zdjęcia pochodzą z mojej studenckiej kuchni więc proszę o wyrozumiałość :D
Skład :
Na wywar buraczany:
ok. 1 kg buraków ćwikłowych
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
3-4 kulki ziela angielskiego
pół łyżki soli
2-3 jabłka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
wody tyle, aby była ok. 2 cm ponad burakami
Na wywar mięsny:
2 litry wody
1 duża drobiowa porcja rosołowa lub 2-3 małe
włoszczyzna ( 3-4 marchewki, 2-3 pietruszki, por, seler ?
1 cebulka
kilka ziaren pieprzu
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i ewentualnie 1-2 kostki rosołowe do smaku
* Dodatkowo do zakwaszenia barszczu 1 cytryna i ok. 1-2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Wywar buraczany najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc przeszedł smakiem i aby jak najwięcej mocy wydobyło się z buraków.
Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku oraz sól. Gotujemy aż buraki będę miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz majeranek. Zestawiamy z gazu i pozostawiamy całość na noc.
Wywar mięsno-warzywny przygotowujemy tradycyjnie. Mięso wkładamy na dość ciepłą wodę, usuwamy szumowiny, aż płyn będzie klarowny, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie usuwamy je z wywaru łącznie z mięsem i pozostałymi dodatkami ( można przecedzić ). Do wywaru mięsnego dodajemy przecedzony wywar buraczany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz zakwaszamy sokiem z jednej cytryny. Dosypujemy jeszcze odrobinę majeranku i gotowe :)
Dobra rada:
Aby cały majeranek nie zbierał się na powierzchni warto przed wsypaniem rozetrzeć go w dłoniach.
Kaczka
Źródło:http://siekierapojajach.blogspot.com/2012/11/barszcz-czerwony-czysty-do-krokietow.html