Wykonanie

Pani Jesień w tym roku piękna jest i w kolorach malownicza.

W obliczu takich okoliczności przyrody Zła Królowa woli przebywać w plenerze niż przy kuchni, dlatego proponuje Czytelnikowi to, co sama dla siebie wybiera, gdy czas
goni: obiad szybki niezwykle.Składniki:1 szklanka
ryżu arborio2 szklanki
bulionu4
pomidory4
jajkakilka
pieczarek1
cebula150 g tartego
żółtego serabazylia,
tymianek,
czarnuszka,
suszone pomidory w formie proszku
sól,
olej do smażeniaW garnku rozgrzać 2 łyżki
oleju i zeszklić na nim suchy
ryż, zalać
bulionem, przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć moc palnika. Ugotować
ryż al dente.W czasie gdy
ryż się gotuje kapelusze
pieczarek ponacinać,

posolić i usmażyć na rozgrzanym
oleju.

Odłożyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę.


Rozgrzać ponownie patelnię, na której smażyły się
pieczarki. Dodać
olej i zeszklić na nim pokrojoną
cebulę. Do
cebuli dodać
pomidory, posolić i smażyć wszystko przez chwilę.

Ugotowany gorący
ryż wymieszać z
pieczarkami,
pomidorami,
ziołami i połową
sera. Przełożyć do żaroodpornej formy.

Na wierzchu umieścić w regularnych odstępach surowe
jajka. Jest to łatwe, gdy użyje się do tej czynności foremki do wykrawania pierogów.
Jajka posolić, posypać pozostałym
serem i
ziołami,

wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i zapiekać bez pokrywki tak długo, aż
białka jajek się zetną.

Gdy danie jest gotowe należy je wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje

i szybko zjeść a
potem ponownie udać się na spacer.

Warto się spieszyć, bo o tej
porze roku zmierzch zapada przed podwieczorkiem, o czym powszechnie wiadomo.