ßßß Cookit - przepis na Czas jest cenny. Risotto

Czas jest cenny. Risotto

nazwa

Wykonanie

Pani Jesień w tym roku piękna jest i w kolorach malownicza.
W obliczu takich okoliczności przyrody Zła Królowa woli przebywać w plenerze niż przy kuchni, dlatego proponuje Czytelnikowi to, co sama dla siebie wybiera, gdy czas goni: obiad szybki niezwykle.
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
2 szklanki bulionu
4 pomidory
4 jajka
kilka pieczarek
1 cebula
150 g tartego żółtego sera
bazylia, tymianek, czarnuszka, suszone pomidory w formie proszku
sól, olej do smażenia
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim suchy ryż, zalać bulionem, przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć moc palnika. Ugotować ryż al dente.
W czasie gdy ryż się gotuje kapelusze pieczarek ponacinać,
posolić i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Odłożyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę.
Rozgrzać ponownie patelnię, na której smażyły się pieczarki. Dodać olej i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać pomidory, posolić i smażyć wszystko przez chwilę.
Ugotowany gorący ryż wymieszać z pieczarkami, pomidorami, ziołami i połową sera. Przełożyć do żaroodpornej formy.
Na wierzchu umieścić w regularnych odstępach surowe jajka. Jest to łatwe, gdy użyje się do tej czynności foremki do wykrawania pierogów.
Jajka posolić, posypać pozostałym serem i ziołami,
wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i zapiekać bez pokrywki tak długo, aż białka jajek się zetną.
Gdy danie jest gotowe należy je wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje
i szybko zjeść a potem ponownie udać się na spacer.
Warto się spieszyć, bo o tej porze roku zmierzch zapada przed podwieczorkiem, o czym powszechnie wiadomo.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/11/czas-jest-cenny-risotto.html