ßßß Cookit - przepis na Małże z Dorszem. Włoski Styl i grecki Miód

Małże z Dorszem. Włoski Styl i grecki Miód

nazwa

Wykonanie

Włoska kuchnia i Zła Królowa mają kilka wspólnych cech. Łączy je prostota, lekkość i skłonność do oszczędzania czasu. Czas należy szanować, bo im ma się go więcej, tym dłużej można sobie pospać. Można go też na przykład wykorzystać na przeniesienie licznie posiadanych śródziemnomorskich roślin do szklarni.
Tym właśnie zajęła się dzisiaj Zła Królowa, co zabrało jej kilka godzin. Pracochłonność czynności nie w samym tylko noszeniu się zawiera, lecz także w dochowaniu staranności, by wcześniej z doniczek pozbyć się chwastów oraz zaplątanych gdzieniegdzie obumarłych brzozowych liści i zdechłych ślimaków. Należy też uzupełnić doniczkowe podłoże tam, gdzie go brakuje, nie wystarczy jednak samo dosypanie ziemi z worka. W przypadku tego, co z upodobaniem hoduje Zła Królowa, ziemię należy wymieszać z piaskiem. Wszystko to zatem robi się, skoro trzeba a godziny mijają jedna za drugą. W dodatku o tej porze roku na zewnątrz domu jest zimno i pada deszcz. Rękawiczki przemakają. Zła Królowa nie może używać gumowych, gdyż ma na nie uczulenie.
Na koniec staje się zmęczona i głodna. Dlatego w podobnych sytuacjach, by szybko się najeść ale już w tym dniu wcale nie fatygować, robi ona tak:
Składniki:
150 g filetu z dorsza, może być ze skórą
250 g mrożonego mięsa małż ( należy je wcześniej rozmrozić, trwa to bardzo krótko)
150 g wędzonego boczku pokrojonego w paski
200 g sera feta pokrojonego w kostkę
1 por
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
po 1 łyżeczce - soli, granulowanego czosnku, suszonych:tymianku, rozmarynu, szałwii
liść laurowy
300 ml wytrawnego białego wina
150 ml słodkiej śmietany 30%
3 żółtka
300 g makaronu spaghetti
Wodę wlać do garnka, wymieszać z przyprawami, zagotować. Wlać mleko, wymieszać, włożyć do tego rybę i ponownie szybko zagotować. Zmniejszyć moc palnika, garnek przykryć pokrywką i gotować wszystko przez około 10 minut. Po tym czasie rybę wyjąć i odłożyć
a wywar odstawić.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować pod strumieniem zimnej wody, odstawić.
Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wyłożyć boczek i smażyć na dużej mocy palnika. Gdy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz dodać do niego małże i pokrojoną cienko białą część pora.
Smażyć mieszając do chwili, gdy por stanie się miękki i szklisty ale nie dłużej niż 4 minuty (małże nie lubią długiego czasu smażenia, mogą wtedy stwardnieć). Wlać wino i gotować wszystko przez chwilę na dużej mocy palnika, bez przykrycia. Objętość płynu na patelni powinna zmaleć o połowę.
Zwartość patelni przełożyć do wywaru, który powstał po ugotowaniu ryby. Śmietanę wymieszać z żółtkami i połączyć z powstałym sosem. Dodać do sosu ugotowaną rybę, podzieloną widelcem na male kawałki.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać makaron z sosem i fetą,
przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez 40 minut.
Po tym czasie posiłek regeneracyjny dla pracowitego ogrodnika jest gotowy.
W czasie, gdy danie przebywa w piekarniku ogrodnik zażywa relaksującej kąpieli.
Obecność greckiego sera w tym daniu nie jest błędem ani też pomyłką. Zła Królowa za przykładem Greków uprawia występujący w przepisie tymianek, nie czyni tego jednak dla potrzeb kulinarnych. Pozostając przy zdrowych zmysłach wie, że znacznie taniej i rozsądniej jest kupować go w pobliskim sklepie. Rzecz w tym, że lubi ona latem obserwować pszczoły a te na kwitnącym tymianku z entuzjazmem się pasą. Grecy twierdzą, że tymiankowy miód jest najlepszy ze wszystkich.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/10/maze-z-dorszem-woski-styl-i-grecki-miod.html