Wykonanie
Białko roślinne,
białko zwierzęce, sensowne węglowodany w dobrych proporcjach, wszystko co być powinno, Ona w sobie ma. Ta Zupa. Bardzo smaczna a jakby dobrodziejstw było wciąż Czytelnikowi mało, zawarta w niej lizyna to aminokwas odpowiedzialny za nieprzemijalność urody.Składniki:500 g filetu z
łososia bez skóry150 g wędzonego gotowanego
boczku1 puszka (250 g)
białej fasoli w zalewie1
por1
winne jabłko1 i 1/2 l
bulionu1 szklanka
mleka1 łyżeczka
mąki1 szklanka kwaśnej
śmietany (18%)
liść laurowyszczypta
suszonej szałwii lub
majerankusólBulion zagotować z
mlekiem, dodać
liść laurowy i
szałwię. Włożyć do tego
rybę, zmniejszyć moc palnika i gotować przez 10 minut.
Rybę wyjąć z garnka łyżką cedzakową i odłożyć.
Wywar odstawić.
Boczek pokroić w plastry a następnie w paseczki. Białą oczyszczoną część
pora pokroić w półplasterki.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych okach.Na suchej patelni wysmażyć
boczek na chrupko. Jeśli nie jest bardzo tłusty, pod koniec smażenia trzeba dodać małą łyżkę
oleju. Do
boczku dodać
pora i zeszklić. Dodać
jabłko, wymieszać i smażyć wszystko razem przez chwilę.
Wywar z ryby ponownie zagotować, doprawić
solą do smaku i dodać do niego zawartość patelni oraz
fasolę wraz z zalewą. Wymieszać i gotować razem przez 3 minuty. sprawdzić smak i jeśli trzeba- dosolić.W dużym kubku dokładnie wymieszać
śmietanę z
mąką. Dodawać do nie j po 1 łyżce gotującej się zupy i mieszać. dodawać zupę do
śmietany tak długo, aż
śmietana stanie się wyczuwalnie ogrzana. Wlać szybko zawartość kubka do zupy, zwiększyć moc palnika i gwałtownie zagotować. Zdjąć z palnika i odstawić. Zupa z 18%-ową
śmietaną nie powinna się długo gotować, bo jest duże prawdopodobieństwo, że
śmietana się zetnie.Ugotowaną
rybę podzielić palcami na kawałki.
Włożyć kawałki
ryby do zupy, wymieszać i gotowe.
Zupa zawierająca
fasolę najlepiej smakuje podana z grzankami lub
makaronem.