ßßß Cookit - przepis na Fasola w Zupie Rybnej. Ryba w Zupie Fasolowej

Fasola w Zupie Rybnej. Ryba w Zupie Fasolowej

nazwa

Wykonanie

Białko roślinne, białko zwierzęce, sensowne węglowodany w dobrych proporcjach, wszystko co być powinno, Ona w sobie ma. Ta Zupa. Bardzo smaczna a jakby dobrodziejstw było wciąż Czytelnikowi mało, zawarta w niej lizyna to aminokwas odpowiedzialny za nieprzemijalność urody.
Składniki:
500 g filetu z łososia bez skóry
150 g wędzonego gotowanego boczku
1 puszka (250 g) białej fasoli w zalewie
1 por
1 winne jabłko
1 i 1/2 l bulionu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
liść laurowy
szczypta suszonej szałwii lub majeranku
sól
Bulion zagotować z mlekiem, dodać liść laurowy i szałwię. Włożyć do tego rybę, zmniejszyć moc palnika i gotować przez 10 minut. Rybę wyjąć z garnka łyżką cedzakową i odłożyć. Wywar odstawić.
Boczek pokroić w plastry a następnie w paseczki. Białą oczyszczoną część pora pokroić w półplasterki. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych okach.
Na suchej patelni wysmażyć boczek na chrupko. Jeśli nie jest bardzo tłusty, pod koniec smażenia trzeba dodać małą łyżkę oleju. Do boczku dodać pora i zeszklić. Dodać jabłko, wymieszać i smażyć wszystko razem przez chwilę.
Wywar z ryby ponownie zagotować, doprawić solą do smaku i dodać do niego zawartość patelni oraz fasolę wraz z zalewą. Wymieszać i gotować razem przez 3 minuty. sprawdzić smak i jeśli trzeba- dosolić.
W dużym kubku dokładnie wymieszać śmietanę z mąką. Dodawać do nie j po 1 łyżce gotującej się zupy i mieszać. dodawać zupę do śmietany tak długo, aż śmietana stanie się wyczuwalnie ogrzana. Wlać szybko zawartość kubka do zupy, zwiększyć moc palnika i gwałtownie zagotować. Zdjąć z palnika i odstawić. Zupa z 18%-ową śmietaną nie powinna się długo gotować, bo jest duże prawdopodobieństwo, że śmietana się zetnie.
Ugotowaną rybę podzielić palcami na kawałki.
Włożyć kawałki ryby do zupy, wymieszać i gotowe.
Zupa zawierająca fasolę najlepiej smakuje podana z grzankami lub makaronem.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/01/fasola-w-zupie-rybnej-ryba-w-zupie.html