ßßß Cookit - przepis na Sandacz z Makiem. Na Kapuście

Sandacz z Makiem. Na Kapuście

nazwa

Wykonanie

Poprzedni wpis nie zawierał przepisu. Aby Czytelnik nie stracił cierpliwości, zamieszczam poniżej przepis bez wpisu. Raczej z bardzo krótkim wpisem, oto on: "Odsieczy Złej Królowej dla Karpia Ciąg Dalszy".
Składniki:
1 kg filetów z sandacza
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
1/4 dużej główki włoskiej kapusty
3/4 szklanki suchego maku
1 duża łyżka suszonej szałwii
sok z 1 cytryny
1 kieliszek żubrówki lub czystej wódki
mąka do panierowania, łyżka masła i olej do smażenia, sól
Sos:
300 ml śmietany 36% (raczej kwaśnej niż słodkiej)
4 żółtka
sól do smaku
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do niewielkiego rondelka.
Zalać 1/2 litra wrzącej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować przez 15 minut. Po tym czasie warzywa wyjąć i odłożyć.
Mak umieścić w drugim rondelku, zlać połową wrzącego wywaru warzywnego
i zaparzać (czyli prawie gotować, na bardzo małej mocy) bez przykrycia przez 10-15 minut. Po tym czasie mak w rondelku przykryć i odstawić.
Kapustę pokroić w paski,
umyć na sicie, przełożyć do dużego rondla, wlać pozostały wywar warzywny, przykryć i dusić powoli do miękkości. Posolić, wymieszać, odstawić.
Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sok z cytryny wymieszać z wódką i taką marynatą natrzeć filety. Przykryć i odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie zrobić sos: 250 ml śmietany wymieszać z żółtkami i doprawić solą. Pozostałe 50 ml śmietany odłożyć, przyda się w dalszej części.
Wyjąć rybę, osuszyć ponownie papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Gdy mocno się rozgrzeje, dodać łyżkę masła a gdy masło całkowicie się rozpuści, położyć kawałki ryby i zrumienić z obu stron.
Rybę zdjąć z patelni i odłożyć.
Kapustę wymieszać z pozostałymi warzywami z wywaru. Mak odcedzić "przez pokrywkę" (o ile w rondelku pozostał nadmiar płynu) i wymieszać z szałwią.
Niewielką ilość sosu śmietanowego (około 1/3 szklanki) wlać do maku.
Pozostały sos wlać w całości do rondla z warzywami, wymieszać i przełożyć całą zawartość do żaroodpornej formy na tartę. Wyrównać. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, skórą do góry . Na każdym kawałku sandacza ułożyć łyżką mak.
Sos z maku będzie wyciekał i spływał po rybie. Tak ma być.
Na koniec, na każdym kawałku sandacza przykrytym makiem położyć ostrożnie (nie powinna się mieszać z makiem, o co nietrudno) po 1 łyżeczce pozostałej po zrobieniu sosu śmietany.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać przez 25 minut.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/12/sandacz-z-makiem-na-kapuscie.html