Wykonanie
Poprzedni wpis nie zawierał przepisu. Aby Czytelnik nie stracił cierpliwości, zamieszczam poniżej przepis bez wpisu. Raczej z bardzo krótkim wpisem, oto on: "Odsieczy Złej Królowej dla
Karpia Ciąg Dalszy".Składniki:1 kg filetów z
sandacza1
marchewka1
pietruszkamały kawałek
selera1/4 dużej główki
włoskiej kapusty3/4 szklanki suchego
maku1 duża łyżka
suszonej szałwiisok z 1
cytryny1 kieliszek
żubrówki lub
czystej wódkimąka do panierowania, łyżka
masła i
olej do smażenia,
sólSos:300 ml
śmietany 36% (raczej kwaśnej niż słodkiej)4
żółtkasól do smaku
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do niewielkiego rondelka.
Zalać 1/2 litra wrzącej
wody, dodać 1 łyżeczkę
soli i gotować przez 15 minut. Po tym czasie warzywa wyjąć i odłożyć.
Mak umieścić w drugim rondelku, zlać połową wrzącego
wywaru warzywnegoi zaparzać (czyli prawie gotować, na bardzo małej mocy) bez przykrycia przez 10-15 minut. Po tym czasie
mak w rondelku przykryć i odstawić.
Kapustę pokroić w paski,
umyć na sicie, przełożyć do dużego rondla, wlać pozostały
wywar warzywny, przykryć i dusić powoli do miękkości. Posolić, wymieszać, odstawić.Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sok z cytryny wymieszać z
wódką i taką marynatą natrzeć filety. Przykryć i odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie zrobić sos: 250 ml
śmietany wymieszać z
żółtkami i doprawić
solą. Pozostałe 50 ml
śmietany odłożyć, przyda się w dalszej części.Wyjąć
rybę, osuszyć ponownie papierowym ręcznikiem, natrzeć
solą, pokroić na kawałki i obtoczyć w
mące.Na patelni rozgrzać
olej. Gdy mocno się rozgrzeje, dodać łyżkę
masła a gdy
masło całkowicie się rozpuści, położyć kawałki
ryby i zrumienić z obu stron.
Rybę zdjąć z patelni i odłożyć.
Kapustę wymieszać z pozostałymi warzywami z
wywaru.
Mak odcedzić "przez pokrywkę" (o ile w rondelku pozostał nadmiar płynu) i wymieszać z
szałwią.Niewielką ilość sosu
śmietanowego (około 1/3 szklanki) wlać do
maku.
Pozostały sos wlać w całości do rondla z warzywami, wymieszać i przełożyć całą zawartość do żaroodpornej formy na tartę. Wyrównać. Na warzywach ułożyć kawałki
ryby, skórą do góry . Na każdym kawałku
sandacza ułożyć łyżką
mak.
Sos z
maku będzie wyciekał i spływał po rybie. Tak ma być.Na koniec, na każdym kawałku
sandacza przykrytym
makiem położyć ostrożnie (nie powinna się mieszać z
makiem, o co nietrudno) po 1 łyżeczce pozostałej po zrobieniu sosu
śmietany.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać przez 25 minut.