Wykonanie
Gościsz przyjaciółkę z dzieciństwa? Koleżanki z uczelni? Rodziców?
A może szykujesz wieczór we dwoje?Zamiast komercyjnych
chipsów czy
krakersów zaskocz ich czymś nietypowym, choć tak dobrze wszystkim znanym i przez wszystkich lubianym :) ** - zakładając oczywiście, że posiadasz gofrownicę!Koszt: ok. 10zł / 4 osobyDo kupienia w sklepie:
jajka (2 sztuki)
mąka (ok. 300g)
mleko (ok. 300ml)
proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
cukier waniliowy (ok. 2 łyżeczki)
olej (ok. 2 łyżeczki)Do zrobienia w domu:
Zaczynamy od ubicia piany z
białka oddzielonego od
żółtka przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy
żółtko z pozostałymi składnikami;
mąką,
mlekiem,
proszkiem do pieczenia,
cukrem waniliowym oraz
olejem (oczywiście w ilościach podanych w powyższym składzie), następnie łączymy z ubitym
białkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej choć lejącej się, mieszanki.Połowa sukcesu za nami! Teraz kolej na smażenie. Należy pamiętać, aby przed smażeniem dokładnie posmarować płytki gofrownicy
olejem w celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta do płytek. Nagrzewamy gofrownicę (lampka kontrolna zazwyczaj informuje nas o tym
fakcie), rozprowadzamy ciasto po dolnej płytce i zamykamy pokrywę. Teraz pozostało tylko obserwować lampkę kontrolną. Po usmażeniu przepysznie pachnące ciasto przekładamy na talerz i „doprawiamy” czym tylko chcemy :)
Ja dzisiaj pokusiłam się na
dżem malinowy, rozgrzaną
czekoladę oraz
bitą śmietanę. Użyłam
czekolady w gotowym woreczku, który wystarczy podgrzać w garnuszku z gorącą
wodą aż do upłynnienia się
czekolady. Rozcinamy woreczek i polewamy gofra. Jeśli chodzi o
śmietanę to polecam ułatwić sobie życie gotowymi
śmietanami w proszku, które wystarczy zmiksować z
mlekiem. Jest to opcja dużo łatwiejsza od metody tradycyjnej i o wiele smaczniejsza od
śmietan w sprayu.A teraz pięknie dekorujemy gofra i oddajemy się rozkoszy konsumpcji... mniam :D
Życzymy smacznego