ßßß Cookit - przepis na Słodki Sycylijczyk

Słodki Sycylijczyk

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że zaintrygował mnie ten przepis już dość dawno temu, ale jakoś do tej pory nie złożyło się by go przygotować. A szkoda, gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać czekoladą. A tak zrobiłam wielką truflę w formie do keku i strasznie ciężko było mi pokroić taki duży i kleisty cukieras:P
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:D Następnym razem będzie jak znalazł. Poza tym pyszności o ile ktoś lubi cukierki czekoladowe własnej produkcji:)
Składniki:
3 tabliczki czekolady
4/5 kostki masła
2 jajka
3 łyżki rumu lub olejek
2 łyżki cukru
1 pomarańcza( u mnie brzoskwinie z puszki)
8-10 biszkoptów
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczam na parze dodając olejek rumowy. Cukier ucieram z żółtkami w kąpieli wodnej. Dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i miksuję. Następnie rozpuszczoną czekoladę, pokruszone biszkopty. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładam do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki na ok 1 godz. Wyjmuję i układam cząstki owoców na lekko zastygniętej masie.Całość ponownie wstawiam do lodówki na całą noc.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/sodki-sycylijczyk.html