Wykonanie
Przyznam, że zaintrygował mnie ten przepis już dość dawno temu, ale jakoś do tej
pory nie złożyło się by go przygotować. A szkoda, gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na
waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać
czekoladą. A tak zrobiłam wielką
truflę w formie do keku i strasznie ciężko było mi pokroić taki duży i kleisty cukieras:PAle nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:D Następnym razem będzie jak znalazł. Poza tym pyszności o ile ktoś lubi
cukierki czekoladowe własnej produkcji:)
Składniki:3 tabliczki
czekolady4/5 kostki
masła2
jajka3 łyżki
rumu lub olejek2 łyżki
cukru1
pomarańcza( u mnie
brzoskwinie z puszki)8-10
biszkoptówWykonanie:
Czekoladę rozpuszczam na parze dodając
olejek rumowy.
Cukier ucieram z
żółtkami w kąpieli
wodnej. Dodaję rozpuszczone i przestudzone
masło i miksuję. Następnie rozpuszczoną
czekoladę, pokruszone
biszkopty.
Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z masą
czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładam do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki na ok 1 godz. Wyjmuję i układam cząstki
owoców na lekko zastygniętej
masie.Całość ponownie wstawiam do lodówki na całą noc.