Wykonanie
Ok. 400 kcal
Składniki na 1 porcję:150g
świeżego łososia100g
ziemniaków100g
marchewki2 gałązki świeżego
kopru100 g świeżych
brokułkilka suszonych liści
limonkipół
cytrynykropla
oliwypieprz i
sólOk 410kcalPrzygotowanie:
Na początek zabieramy się za przygotowanie filetu
świeżego łososia, najlepiej ze skórką.
Porcję
łososia musimy przekroić na pół, aż do skórki, której staramy się nie przeciąć nożem. Następnie rozkładamy
łososia, tak, żeby miał kształt
ryby.
Kawałki
ryby z obu stron solimy,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem ze świeżej
cytryny.
Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej, takiej wielkości, żeby zmieściła się w niej porcja
łososia. Na folii rozsmarowujemy kroplę
oliwy.
Na kawałkach
łososia układamy gałązki świeżego
kopru, plaster
cytryny oraz kilka suszonych liści
limonki.
Zawiniętą w folię
rybę wkładamy do lodówki na ok. 30min.
Zajmujemy się teraz warzywami.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Brokuły płuczemy i wrzucamy do gotującej się osolonej
wody.
Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości.
Po wyjęciu
łososia z lodówki układamy go na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 min w temp. 180 st. C.
Łososia podajemy w bukietem ugotowanych warzyw i z młodymi
ziemniakami z
wody, posypanymi świeżym
koperkiem.Smacznego!