ßßß Cookit - przepis na Stek z rostbefu ze szparagami i 2-ma sosami

Stek z rostbefu ze szparagami i 2-ma sosami

nazwa

Wykonanie

Jak obiecałam trochę steków. Jak się okazało miałam także rostbef, który niedawno kupiłam w Lidlu. Nie jest to polędwica wołowa, ale mięsko i tak jest rewelacyjne. I co najważniejsze kilo rostbefu jesteśmy w staniu już kupić do 50 zł/kg, podczas gdy polędwica kosztuje w granicach 90 zł/kg.
Kilka porad choć jeszcze nie jestem ekspertem od steków. Patelnia musi być rozgrzana. Pamiętajmy, jeśli zaczynamy dopiero w krainie steków, a nie chcemy mieć ich spalonych z zewnątrz, a w środku surowych to dobrze jest korzystać dodatkowo z piekarnika. Na koniec zamieszczę zdjęcie polędwicy wołowej krwistej - dla porównania. Nasz rostbef jest prawie wysmażony;) Więcej informacji tutaj.
A tutaj znajdziecie stopnie wysmażenia.
Składniki:
2 rostbefy wołowe,
sól, pieprz,
olej
Przygotowanie:
My steków nie przyprawiamy przed smażeniem. Lubimy czuć smak mięsa. I te konkretne rostbefy były robione tylko na patelni. Smażyliśmy je na minimalnej ilości oleju na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Naprawdę fajną sprawą są termometry którymi możemy sobie sprawdzić temperaturę:
Stek krwisty – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, osocze: czerwone, krwiste. Temperatura w środku to ok. 42-46 st. C.
Stek średnio wysmażony – Temperatura w środku to 56-62 st. C. Na zewnątrz jest już rumiany i brązowy, ale sam środek pozostaje czerwony, reszta jest różowa. Osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe.
Stek mocno wysmażony – mięso brunatne bez śladu osocza temperatura powyżej 75 st. C.
Dla bardziej grubych steków niż moje powinniśmy korzystać już z piekarnika ok 3 min. w 180 st. C. Pamiętajmy, aby przysmażyć go jednakowo z dwóch stron.
Do steku podałam szparagi oraz dwa sosy.
Sos czerwony to mieszanka podsmażonej połowy cebulki i 2 ząbkami czosnku ze słoiczkiem przecieru i 1 czubatej łyżce ketchupu pikantnego. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Sos biały to kubeczek jogurtu z łyżeczką majonezu i łyżeczką ketchupu z oregano, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli.
Na koniec jak obiecałam zdjęcie polędwicy wołowej w stopnie wysmażenia o stopniu rare (krwisty), który został wykorzystany (ze względu na to, iz nie chciało nam się grzać piekarnika;)) do super chińszczyzny, na którą przepis zamieszczę jutro.Napiszę także jak zrobić taką polędwicę;)) Pozdrawiam ciepło;))
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/07/stek-z-rostbefu-ze-szparagami-i-2-ma.html