Wykonanie
Już jakiś "chodził'" za mną karczek, grillowany na patelni z przyrumienioną
cebulką.Tylko w domu jadam go sama, więc trochę musiało potrwać, zanim żądza jedzenia tego dania będzie Wielka. Czasem u nas bywa jak w restauracji, każdy dostaje to co lubi, przy tym jest sporo zabawy, ale te uśmiechnięte buźki wynagradzają wszystko.No i tym razem tak było, ja zrobiłam sobie karczek z frytkami, które przyprawiłam
oregano,Ojjjj.... jakie pyszne mi to wyszło;)Rodzinka wolała tradycyjne frytki, a do tego każdy dostał swoje ulubione
mięsko.
Składniki:Karczek - 150 gram
cebula - 2 sztukiKucharek - szczypta(do
cebuli)
sól - szczypta
pieprz - szczypta
olej - 2 łyżki (do marynaty)
Czosnek - 1 ząbekkucharek - szczypta (do marynaty)
olej do smażenia - 1 łyżkaFrytki 150 gram
olej do frytek
oregano - 1 łyżeczka
Wykonanie:Robimy marynatę:łyżkę
oleju wlewamy do szklanki dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,szczyptę kucharka i mieszamy.Nacieramy z obu stron plaster karczka - odstawiamy na 20 minut - im dłużej tym lepszy smak.Kroimy
cebule w półksiężyce.Rozgrzewamy
olej do frytek i smażymy.Rozgrzewamy patelnięz
olejem wkładamy karczek podpiekamy 3 minuty - obrcamy i w tym momencie dorzucamy
cebule - smażymy około 10 minut.Frytki wyciagamy z
oleju, solimy i posypujemy
oregano.Podajemy razem z karczkiem i surówką.