Wykonanie
Jest to pozycja, o której mówiłam ostatnio. Wykorzystałam
polędwicę wołową krwistą do tego pysznego dania. Normalnie, gdy chcemy, aby
polędwica była średnio wysmażona czy wysmażona wkładamy ją na 3-4 min. do piekarnika na 180 st. C, a ja aby go niepotrzebnie nie rozgrzewać na 2
steki dodałam ją do chińszczyzny w najlepszym według mnie stylu. Prosto, zdrowo i z wykorzystaniem świeżych składników. W przepisie oczywiście mamy podstawowe dodatki w stylu chińskim, w które warto zainwestować raz i starczą nam na dłuuugi czas. Wykorzystujemy także tak znaną Trójcę Kuchni Chińskiej, czyli
czosnek,
papryczka chilli i świeży
imbir. Palce lizać, a całość zajmuje ok 20 minut. Jeśli chcemy, aby trwało to krócej możemy zastosować
makaron chiński, który wystarczy namoczyć we wrzątku! Dobrze wracamy do przepisu.Podstawowe składniki to:oczywiście pokrojona w dość cienkie plastry krwista
polędwica wołowa (jak ją zrobić krwistą znajdziecie tutaj).pozostałe warzywa to często to co mamy w lodówce. Ja miałam
szpinak,
zielone szparagi,
pieczarki,
marchew,
paprykę,
cebulę,
Nasza Trójca:oczywiście ok 5 ząbków
czosnku, 1-2 cm świeżego obranego
imbiru oraz odrobinę świeżej lub zmielonej gruboziarnistej
papryczki chili - jej ilość zależy od naszego upodobania
ocet ryżowy,
sos sojowy,
olej sezamowy i arachidowy.dodatkowo ja dodaję jeszcze
biały pieprz i
słodką paprykę w proszku.Oczywiście możemy dodać jeszcze
grzybki mung lub np.
bambus, ale sekret tego dania leży w
szpinaku i
polędwicy, których jest najwięcej.Ja wykorzystałam
makaron spaghetti, ale wy możecie wybrać jakiś inny byle by był ciągnący;)Przygotowanie:Szykujemy
sobie warzywa i dodatki.Ja
szparagi po obraniu i odłamaniu łykowatych końcówek tnę je na krążki - zostawiam tylko główki w całości.
Marchew ścinam na obieraczce, na cienkie paski.
Pieczarki kroję w półksiężyce, podobnie z
papryką i
cebulą.
Szpinak myjemy i odsączamy.
Dobra teraz smażymy:Na gaz wykładamy wok, gdy się rozgrzej dodajemy na niego odrobinę
oleju arachidowego oraz
imbir i
czosnek i podsmażamy
pieczarki,
paprykę,
cebulę i
marchew. Uważamy aby się nie spaliły. Ewentualnie możemy dodać około 1/4 szklanki
wody. Po ok 2 minutach dodajemy
szpinak, gdy zmniejszy objętość dodajemy
szparagi. W trakcie możemy dodać znowu odrobinę
wody oraz ok 1 łyżki
octu ryżowego i
sosu sojowego i
papryczki chili. Przyprawiamy
pieprzem i
słodką papryką oraz
olejem sezamowym. Gdy warzywa miękną, ale są nadal sprężyste i twardawe dodajemy ugotowany
makaron - dokładnie mieszamy - następnie wrzucamy na ok 1 min.
polędwicę w plastrach. W razie potrzeby doprawiamy
przyprawami i
sosem sojowym. Wykładamy na talerz i gotowe.
Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkim
owocnego dnia;))