Wykonanie
Dieta, którą znalazłam dobrych kilka lat temu w gazecie
Tina. Niestety pozostała mi tylko pojedyncza kartka z tej diety, więc więcej szczegółów odnośnie źródła nie podam. Sama stosowałam ją 2
razy w odstępie kilku lat i zawsze byłam zadowolona z efektów chudłam od 4-7kg, organizm pozbywał się toksyn, a ja nie miałam efektu jojo. Dieta nie sprawiała mi żadnego kłopotu - uwielbiam zupy. Zupy nie miałam dość tak jak to piszą w planie tygodniowym, ale nie miałam już ochoty na
kurczaka do niej.Jest to dieta opierająca się na zupie, którą jemy codziennie + dodatkowo stosujemy produkty z
planu tygodniowego opisanego poniżej.Pamiętajmy tylko, iż z każdą dietą winniśmy uważać i najlepiej konsultować ją.Dietę stosujemy przez 7 dni. Z tego co czytałam nie powinno się jej stosować częściej niż 2
razy do roku, ale to są spostrzeżenia lekarza - nic o częstotliwości stosowania nie było w gazecieZ podanych poniżej składników przygotujemy 5-6 litów zupy, która
winna nam starczyć na tydzień. Przechowujemy ją w lodówce,
mięso osobno. warzywa w zupie są al dente - lekko chrupiące. Możemy ją zabrać do pracy np. w termosie . Zupa jest lekko ostra, ale to my wybieramy jak ostra. Wiosna to idealny czas na taką dietę - mamy wszystkie warzywa pod ręką. Zamieszczam ta dietę ze względu na to,iż kilka osób mnie o nią prosiło, a teraz nie
mogę sama jej stosować- sorry za brak zdjęć- tej konkretnej zupy.Podstawowe wskazówki:*Nawet jeśli zjemy 4 talerze zupy winniśmy pić sporo niegazowanej
wody,
odtłuszczonego mleka,
kefiru,
soków warzywnych domowej roboty czy
herbat owocowych.*Aby urozmaicić sobie menu mieszajmy
jogurt czy
kefir z
owocami, a z warzyw róbmy surówki i dodawajmy sos z
jogurtu czy
oliwy z oliwek.* nie żałujmy ulubionych
ziół i ostrych przypraw* Dieta ta bogata jest w błonnik, a on pochłania wiele
wody - dlatego aby nie powodował zaparć - musimy pić naprawdę sporo
Plan tygodniowy:1 dzień*zupa 2-4 talerzy*warzywa do woli*
owoce, oprócz
bananów ile masz ochotę (uwaga cukrzycy;))*1 szklanka chudego
mleka lub
jogurtu naturalnego2 dzień*zupa 2-4 talerzy*warzywa do woli*1 duży pieczony
ziemniak z 1 łyżeczką
masła - do obiadu lub kolacji*
zioła i
przyprawy do woli*
napoje do woli: niegazowana
woda mineralna,
herbata bez cukru i
odtłuszczone mleko3 dzień*zupa 2-4 talerzy*warzywa np. 1 szklanka duszonej
marchewki lub miseczka
brokułów z 1 łyżką
masła*1 szklanka chudego
mleka lub
jogurtu naturalnego*
napoje do woli: niegazowana
woda mineralna,
herbata bez cukru i
odtłuszczone mleko4 dzień*zupa 2-4 talerzy*3-4
bananów*1 szklanka
jogurtu naturalnego lub
owocowego light*
napoje do woli: niegazowana
woda mineralna oraz 8 szklanek chudego
mleko5 dzień*zupa przynajmniej 1 talerz - możesz nie
mieć na nią ochoty*
surowe warzywa do woli*20-30 dag grillowanej
ryby lub
piersi z kurczaka bez skóry* 6
pomidorów*1 szklanka chudego
mleka lub
jogurtu naturalnego*
napoje do woli: niegazowana
woda mineralna,
herbata bez cukru i
odtłuszczone mleko6 dzień*zupa 2-4 talerzy*20-30 dag grillowanej
ryby lub
piersi z kurczaka bez skóry*
surowe warzywa do woli*1 szklanka chudego
mleka lub
jogurtu naturalnego7 dzień*zupa przynajmniej 1 talerz* warzywa do woli*
owoce do woli (
banany max. 2 średnie sztuki)*
napoje do woli: niegazowana
woda mineralna oraz
herbatki ziołowe np. z rumianka,
mięty czy dziurawcaPrzepis na zupę:Składniki:1
cebula1 ząbek
czosnku50dag
marchwi50dag
korzeni pietruszki50 dag
rzepy50 dag
kapusty białej lub włoskiej4
łodygi selera naciowego40dag
brokułu1 kg fileta z
piersi z kurczaka2 łyżki
oliwysól,
pieprz,
ostra papryka w proszku4 litry odtłuszczonego
bulionu z kurczaka - może być z kostki czy proszku1
papryczka chilisok z cytrynynatka lub
koperek do posypania zupyPrzygotowanie:I Warzywa korzeniowe i
seler oczyść, opłucz.II
Cebulę i
czosnek obierz i posiekajIII
Marchew i
pietruszkę pokrój w plasterki, a
rzepę w słupki,
kapustę poszatkuj,
łodygi selera pokrój na kawałki,
brokuł podziel na różyczki.IV
Mięso umyj i osuszV W naprawdę dużym garnku rozgrzej
oliwę i obsmaż
mięso oprószone
solą pieprzem i
papryka - najlepiej w dużych kawałkach - będzie później łatwiej wyjąć.VI Dodaj do
mięsa czosnek i
cebulę - usmaż na szklisto mieszającVII Wrzuć pozostałe warzywa i smaż kilka minut, następnie wlej
bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok 8 minut.VIII
Chili potnij w cienkie krążki i dodaj do zupy.IX
Mięso wyjmij, wystudź i pokrojone schować osobno do lodówkiX Zupę dopraw
solą i
sokiem z cytrynyXI Podając zupę dokładaj do niej kawałki
mięsa i posypuj
natką pietruszkiJestem ciekawa czy ktoś spotkał się z podobną dietą i jak podoba się ona ludziom;)