ßßß
Dieta, którą znalazłam dobrych kilka lat temu w gazecie Tina. Niestety pozostała mi tylko pojedyncza kartka z tej diety, więc więcej szczegółów odnośnie źródła nie podam. Sama stosowałam ją 2 razy w odstępie kilku lat i zawsze byłam zadowolona z efektów chudłam od 4-7kg, organizm pozbywał się toksyn, a ja nie miałam efektu jojo. Dieta nie sprawiała mi żadnego kłopotu - uwielbiam zupy. Zupy nie miałam dość tak jak to piszą w planie tygodniowym, ale nie miałam już ochoty na kurczaka do niej.Jest to dieta opierająca się na zupie, którą jemy codziennie + dodatkowo stosujemy produkty z planu tygodniowego opisanego poniżej.Pamiętajmy tylko, iż z każdą dietą winniśmy uważać i najlepiej konsultować ją.Dietę stosujemy przez 7 dni. Z tego co czytałam nie powinno się jej stosować częściej niż 2 razy do roku, ale to są spostrzeżenia lekarza - nic o częstotliwości stosowania nie było w gazecieZ podanych poniżej składników przygotujemy 5-6 litów zupy, która winna nam starczyć na tydzień. Przechowujemy ją w lodówce, mięso osobno. warzywa w zupie są al dente - lekko chrupiące. Możemy ją zabrać do pracy np. w termosie . Zupa jest lekko ostra, ale to my wybieramy jak ostra. Wiosna to idealny czas na taką dietę - mamy wszystkie warzywa pod ręką. Zamieszczam ta dietę ze względu na to,iż kilka osób mnie o nią prosiło, a teraz nie mogę sama jej stosować- sorry za brak zdjęć- tej konkretnej zupy.Podstawowe wskazówki:*Nawet jeśli zjemy 4 talerze zupy winniśmy pić sporo niegazowanej wody, odtłuszczonego mleka, kefiru, soków warzywnych domowej roboty czy herbat owocowych.*Aby urozmaicić sobie menu mieszajmy jogurt czy kefir z owocami, a z warzyw róbmy surówki i dodawajmy sos z jogurtu czy oliwy z oliwek.* nie żałujmy ulubionych ziół i ostrych przypraw* Dieta ta bogata jest w błonnik, a on pochłania wiele wody - dlatego aby nie powodował zaparć - musimy pić naprawdę sporo
Plan tygodniowy:1 dzień*zupa 2-4 talerzy*warzywa do woli*owoce, oprócz bananów ile masz ochotę (uwaga cukrzycy;))*1 szklanka chudego mleka lub jogurtu naturalnego2 dzień*zupa 2-4 talerzy*warzywa do woli*1 duży pieczony ziemniak z 1 łyżeczką masła - do obiadu lub kolacji* zioła i przyprawy do woli*napoje do woli: niegazowana woda mineralna, herbata bez cukru i odtłuszczone mleko3 dzień*zupa 2-4 talerzy*warzywa np. 1 szklanka duszonej marchewki lub miseczka brokułów z 1 łyżką masła*1 szklanka chudego mleka lub jogurtu naturalnego*napoje do woli: niegazowana woda mineralna, herbata bez cukru i odtłuszczone mleko4 dzień*zupa 2-4 talerzy*3-4 bananów*1 szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego light*napoje do woli: niegazowana woda mineralna oraz 8 szklanek chudego mleko5 dzień*zupa przynajmniej 1 talerz - możesz nie mieć na nią ochoty*surowe warzywa do woli*20-30 dag grillowanej ryby lub piersi z kurczaka bez skóry* 6 pomidorów*1 szklanka chudego mleka lub jogurtu naturalnego*napoje do woli: niegazowana woda mineralna, herbata bez cukru i odtłuszczone mleko6 dzień*zupa 2-4 talerzy*20-30 dag grillowanej ryby lub piersi z kurczaka bez skóry*surowe warzywa do woli*1 szklanka chudego mleka lub jogurtu naturalnego7 dzień*zupa przynajmniej 1 talerz* warzywa do woli*owoce do woli (banany max. 2 średnie sztuki)*napoje do woli: niegazowana woda mineralna oraz herbatki ziołowe np. z rumianka,mięty czy dziurawcaPrzepis na zupę:Składniki:1 cebula1 ząbek czosnku50dag marchwi50dag korzeni pietruszki50 dag rzepy50 dag kapusty białej lub włoskiej4 łodygi selera naciowego40dag brokułu1 kg fileta z piersi z kurczaka2 łyżki oliwysól, pieprz, ostra papryka w proszku4 litry odtłuszczonego bulionu z kurczaka - może być z kostki czy proszku1 papryczka chilisok z cytrynynatka lub koperek do posypania zupyPrzygotowanie:I Warzywa korzeniowe i seler oczyść, opłucz.II Cebulę i czosnek obierz i posiekajIII Marchew i pietruszkę pokrój w plasterki, a rzepę w słupki, kapustę poszatkuj, łodygi selera pokrój na kawałki, brokuł podziel na różyczki.IV Mięso umyj i osuszV W naprawdę dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż mięso oprószone solą pieprzem i papryka - najlepiej w dużych kawałkach - będzie później łatwiej wyjąć.VI Dodaj do mięsa czosnek i cebulę - usmaż na szklisto mieszającVII Wrzuć pozostałe warzywa i smaż kilka minut, następnie wlej bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok 8 minut.VIII Chili potnij w cienkie krążki i dodaj do zupy.IX Mięso wyjmij, wystudź i pokrojone schować osobno do lodówkiX Zupę dopraw solą i sokiem z cytrynyXI Podając zupę dokładaj do niej kawałki mięsa i posypuj natką pietruszkiJestem ciekawa czy ktoś spotkał się z podobną dietą i jak podoba się ona ludziom;)