Wróciłam dziś z pracy dosyć szybko i postanowiłam upiec babkę cytrynową na jutro, pojutrze.... Babka wyszła przepysznie tylko szkoda, ze nie będzie na jutro, pojutrze do kawki. Mąż wkroczył do kuchni i zostało 1/4. Może dotrwa do jutra. Ale pomimo tego bardzo się cieszę, bo to znaczy, ze babka się udała i jest najzwyczajniej w świecie przepyszna.SKŁADNIKI:120g masłakilka kropel ekstraktu waniliowegostarta skórka z cytryny200g mąki2 jaja3/4 szklanki cukruszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki soku z cytrynycukier puderMiękkie masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka, wymieszać na wysokich obrotach po czym zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do połączonych składników dodać jogurt, sok z cytryny. Wymieszać.Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.Piec około 50 minut w 160 st. C. Pozostawić w piekarniku na jeszcze 10-15 minut.Babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostudzenia. Udekorować.Źródło inspiracji: http://www.biedronka.pl