ßßß Cookit - przepis na Pączki moskiewskie (bez drożdży, bez wyrastania).

Pączki moskiewskie (bez drożdży, bez wyrastania).

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pączki, szczególnie na Tłusty Czwartek. Zawsze wyszukuje opcje szybkie w wykonaniu, póki co mam małe dzieci i niestety nie mogę pozwolić sobie na kilkugodzinne prace w kuchni. Przepis ze starego zeszytu mojej babci - nigdzie nie znalazłam takich pączków w internecie. Szkoda, że ich nie ma, bo to na prawdę szybka wersja (całość zajmie nam około 50 minut). Jest pełno przepisów i na mini i duże, i na wiedeńskie pączki ale tych ani widu ani słychu.
Co najciekawsze - dzięki proszkowi do pieczenia nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta a same pączusie wycinamy szklanką. Te pączki w odróżnieniu do tradycyjnych drożdżowców są wilgotne i jednocześnie kruche a nie podobne do bułek w wersji na na słodko. Różnica w smaku jest spora, w zasadzie można powiedzieć że to coś pomiędzy pączkiem a ciastkiem .
Składniki około 40 sztuk: na ciasto:
1 kg mąki pszennej tortowej (użyłam typ 450) plus troszkę na podsypanie
1 kostka margaryny ( wg. babci)
1 proszek do pieczenia (trzeba dać - nie czuć go wcale po usmażeniu)
1 szklanka drobnego cukru
4 jaja
kieliszek rumu lub wódki
szklanka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
1 litr oleju i kostka smalcu do smażenia
słoiczek dobrego dżemu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu, zagnieść na gładką masę. Ciasto jest zbite, gęste. W konsystencji przypomina ciasto jak na np. tarte. Urywać kawałki i wałkować (można omączyć wałek/stolnice dla ułatwienia ale nie za dużo) na grube placki około 2 cm. Wykrawać szklanką pączki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wkładać pączki. Rumienić z obu stron na mocno złoty kolor. Kiedy przestygną przekroić, przełożyć dżemem. Posypać obficie cukrem pudrem.
Zobacz też:
- pączki mojej mamy drożdżowe
- mini pączusie serowe
Czekam na Wasze opinie :)
Smacznego!
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/02/paczki-moskiewskie-bez-drozdzy-bez.html