Wykonanie
Witamy!Ostatnio u nas się dużo dzieje - warsztaty, warsztaty i jeszcze raz warsztaty. Niedługo będzie relacja na blogu z naszego tour'u kulinarnego. Ciekawi?A dzisiaj odsłona obiadu rozgrzewającego w wersji jesiennej. Taka nasza mała wariacja gulaszu.Można sobie pozmieniać składniki i zrobić własną wersję, ale nasza jest baardzo dobra. :)Na szczęście danie jest jednogarnkowe, więc nie będziecie musieli dużo naczyń myć.A więc...Do dzieła!
Składniki: na 4 porcje1 podwójna
pierś z kurczaka1/2
cebuli1/2 szklanki
wina czerwonego wytrawnego2
pomidory sparzone bez skóry500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę1
batat pokrojony w kostkę1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego250 g
mleczka kokosowego2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
currycynamonchillisólpieprzpół
cytrynyPrzygotowanie:Przygotowujemy warzywa - myjemy,
cebulę w drobną kostkę,
pomidory w większą kostkę, ząbek drobno.
Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę.Marynujemy
kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego
kurczaka, dodajemy
sól,
pieprz, wyciśnięty z połowy
cytryny sok,
chilli bez pestek pokrojone drobno, 1 łyżeczka
tymianku. Wszystkie kawałki dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na 15 minut.W garnku przysmażamy na
oliwie cebulę czosnek. Przekładamy do miski.W tym samym garnku przesmażamy
kurczaka. Odkładamy.
Pora na
batata,
dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy
kurczaka,
cebulę i
czosnek oraz wlewamy
wino.Jak trochę odparuje dodajemy
pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.Wlewamy
mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut.Doprawiamy
curry,
chilli,
cynamonem,
solą,
pieprzem i dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu.Posypujemy
kolendrą lub
natką.Smacznego!Masz jakieś życzenie na przepis?Napisz w komentarzu. :)~M&M