ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane, bez mąki na słodko lub słono

Placki ziemniaczane, bez mąki na słodko lub słono

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane są prostym, a zarazem szybkim daniem. Głównym składnikiem są ziemniaki, do których możemy dodać różne składniki. Ostatnio zabrakło mi mąki, więc spróbowałam bez i wyszły ;) Pamiętajmy, jeżeli chcemy uzyskać chrupkość placków, nie można dodawać zbyt dużo mąki gdyż placki zrobią się miękkie.
Mogą być robione na słodko oraz na słono. Podajemy je z konfiturą, musem jabłkowym, białym serem, kwaśną śmietaną z cukrem. Mogą być również podawane z gulaszem, śmietaną czy sosami.
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 większa marchewka
1 cebula
ząbek czosnku
2 średnie jajka
sól
pieprz
inne przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek
Dodatkowo:
jogurt naturalny/ śmietana
cukier
Przygotowanie (wersja na słono):
Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać ze skórki, przepłukać.
Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce (jak kto woli, małe lub większe oczka).
Ziemniaki przecisnąć przez sitko żeby wycisnąć soki z nich. Jeżeli nie wyszło dużo soku, nie trzeba przeciskać przez sitko.
Zetrzeć cebulę na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Ząbek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać.
Można dodać łyżkę śmietany żeby placki były bardziej puszyste.
Dodać jajka, przyprawy.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Smażymy placki z obu stron na złoto.
Przygotowujemy ręcznik papierowy. Gdy placki usmażą się, wykładamy je na papier, w celu usunięcia zbędnego tłuszczu.
Podajemy ze śmietaną lub sosem.
Przygotowanie placków na słodko:
Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać ze skórki, przepłukać.
Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce (jak kto woli, małe lub większe oczka).
Można dodać starte jabłko, łyżkę śmietany - placki będą bardziej puszyste.
Rozbełtane jajka dodajemy do masy i wszystko razem mieszamy.
Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju.
Smażymy z obu stron.
Usmażone placki kładziemy na chwilę na ręcznik papierowy.
Podajemy ze śmietaną/ jogurtem naturalnym lub ulubionym dżemem.
Smacznego :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/placki-ziemniaczane-bez-maki-na-sodko.html