ßßß Cookit - przepis na Muffiny orkiszowe z borówkami - na drugie śniadanie

Muffiny orkiszowe z borówkami - na drugie śniadanie

nazwa

Wykonanie

Muffiny orkiszowe to świetny pomysł na drugie śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dla osób słodkolubnych - jak ja, to zdecydowanie zdrowsza opcja, niż kupiony po drodze do pracy, baton czy pączek. :)
Żeby mieć taką przekąskę zawsze pod ręką, część świeżo upieczonych (ale już dokładnie ostudzonych) babeczek mrożę. Wystarczy potem rano włożyć zamrożoną babeczkę do pojemnika śniadaniowego - do czasu drugiego śniadania, będzie gotowa do jedzenia. :)
składniki na 12-14 sztuk
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
łyżka ekstraktu z wanilii
50 g marcepanu
250 g borówek amerykańskich
W jednej misce mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, w drugiej jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, mleko i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Marcepan pokroić w niewielką kostkę, następnie wraz z borówkami dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
***
Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/11/Muffiny-orkiszowe-z-borowkami-na-drugie-sniadanie.html