Wykonanie
Muffiny orkiszowe to świetny pomysł na drugie śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dla osób słodkolubnych - jak ja, to zdecydowanie zdrowsza opcja, niż kupiony po drodze do pracy, baton czy pączek. :)Żeby
mieć taką przekąskę zawsze pod ręką, część świeżo upieczonych (ale już dokładnie ostudzonych) babeczek mrożę. Wystarczy
potem rano włożyć zamrożoną babeczkę do pojemnika
śniadaniowego - do czasu drugiego śniadania, będzie gotowa do jedzenia. :)
składniki na 12-14 sztuk1 1/2 szklanki
mąki orkiszowej1/2 szklanki mielonych
migdałówszczypta
soliłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżeczki
cynamonuszczypta
imbiru3/4 szklanki
cukru trzcinowego2
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekałyżka ekstraktu z
wanilii50 g marcepanu250 g
borówek amerykańskichW jednej misce
mąkę wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia i
sodą, w drugiej
jajka utrzeć z
cukrem. Dodać
olej,
mleko i ekstrakt z
wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Marcepan pokroić w niewielką kostkę, następnie wraz z
borówkami dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!
***Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki