ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

To ciasto ma w sobie coś takiego, że przyciągnie nie tylko szpinakowych entuzjastów. U nas, zajęło to w prawdzie kilka godzin, ale skusiło nawet zdeklarowanych przeciwników. ;) W nawiązaniu do skojarzenia z pewnym kokosowym batonikiem, całość polałam grubą warstwą czekolady. Polecam!
PS. Kwiatki niestety marketowe - nie zostały skonsumowane. ;)
źródło przepisu: pinkcake.blox.pl
szklanka mąki
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki nierafinowanego cukru (w tym łyżka z wanilią)
łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 szklanki mleka
150 g gorzkiej czekolady
chipsy kokosowe
Szpinak rozmrozić, odlać wodę, która sama wyciekła. Odmierzyć szklankę, po czym odcisnąć na sitku, ale nie przesadnie do sucha. Dodać do zmieszanych składników suchych, dolać składniki płynne i zamieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18-20 cm (użyłam 22 cm, która była odrobinę za duża).
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni (pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać przestudzone ciasto i posypać płatkami kokosa.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/03/Ciasto-ze-szpinakiem.html