Wykonanie
Od pewnego czasu zamierzałam przyrządzić moje ukochane naleśniki w wersji bezglutenowej i w końcu zabrałam się za to. Na początku miały być typowe cienkie naleśniki, ale ze względu na użycie
mąki kokosowej wyszły placuszki w stylu pankakes, do których dodałam
świeże borówki i tak oto powstało zdrowe bezglutenowe śniadanie.
Składniki:- 100 g
mąki kokosowej- 3
jaja- szczypta
sody- około 3 łyżek
jogurtu naturalnego- około 300 ml
mleka- dwie szczypty
cukru z prawdziwą
wanilią-
olej kokosowy-
borówki opcjonalnie
Wbijamy
jaja do miski, dodajemy
jogurt i
mleko, mieszamy za pomocą miksera lub trzepaczką. Wsypujemy
mąkę,
sodę i
cukier, miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy
mleka, do momentu uzyskania masy przypominającej konsystencję gęstej
śmietany lub ciasta na pankakes. Ciasto ma nie być rzadkie jak na zwykle naleśniki. Na koniec wedle uznania dodajemy
borówki.
Smażymy małe placuszki na
oleju kokosowym, na niewielkim ogniu. Im mniejsze tym lepiej będzie się je przewracać. Ja swoje placuszki podałam z
jogurtem naturalnym, a drugą część posmarowałam samodzielnie przygotowanym kremem
kakaowym (przepis)