Wykonanie
Przyszła
pora na eksperymenty z
mąki kokosowej. Ostatnio były
kokosowe placuszki a tym razem muffinki również w wersji bezglutenowej. Metodą prób i błędów udało mi się połączyć składniki w ten sposób, że upieczone muffinki wyszły miękkie i wilgotne w środku, mimo
mąki kokosowej, która bardzo szybko wchłania płyny, w odróżnieniu od
mąki pszennej.Moje pierwsze
kokosowe bezglutenowe babeczki wyszły naprawdę pyszne! Po wystudzeniu zniknęły w mgnieniu oka, razem z mężem zjedliśmy wszystkie do popołudniowej
kawki.
Składniki:- 1,5
banana lub 2 małe- 1
jajo- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- płaska łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią- 3 łyżki
oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego)- pół szklanki
mąki kokosowej- 1 płaska łyżeczka
sody- garść świeżych
borówekBanany miksujemy z
jajkiem,
jogurtem i
olejem. Dodajemy
cukier i
sodę.Wsypujemy partiami
mąkę kokosową, miksujemy lub mieszamy łyżką.Dodajemy
borówki i delikatnie mieszamy.Konsystencja jest dość gęsta, przypomina trochę
twarożek.Masę przekładamy do formy na muffinki i pieczemy w nagrzanym piekarniku najpierw przez 20 minut w 180 stopniach, następnie zwiększamy moc na 200 stopni i pieczemy 10 minut.Z podanej porcji wyszło mi 7 babeczek.