Wykonanie
Pierogi uwielbiam,
owczy ser uważam za jeden z najgenialniejszych wynalazków ludzkości, więc takie połączenie nie mogło się nie przyjąć. Niestety moja sprawność (i cierpliwość ;)), w wytwarzaniu tego cuda, jest odwrotnie proporcjonalna, do przyjemności z jedzenia. ;) Ale, gdyby ktoś lepił je za mnie, mogłabym jeść codziennie... :)Pierogi to druga propozycja w ramach Festiwalu kuchni żydowskiej, idealnie wpisują się też w Sezon ziemniaczany .
500 g
mąkijajko60 g
masła500 g ugotowanych i ugniecionych
ziemniaków150 g
sera owczego2 duże
cebule2 łyżki
masłasól,
pieprzPrzygotować farsz:
cebule drobno posiekać, przyrumienić na
maśle.
Ziemniaki dokładnie wymieszać z połową
cebuli,
serem,
solą i
pieprzem.Zmieszać wszystkie składniki na ciasto, dodając tyle
wody, aby dało się zagnieść. Gotowe rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde położyć łyżeczkę masy ziemniaczanej i zlepić półkola, dobrze docisnąć brzegi ciasta.Gotować ok. 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z pozostałą
cebulką (jedliśmy też z
masłem, gruboziarnistą
solą i świeżym
tymiankiem - polecam).Smacznego!