ßßß Cookit - przepis na Marchewkowy cymes

Marchewkowy cymes

nazwa

Wykonanie

Żałuję, że Festiwal kuchni żydowskiej już się kończy, z wielu planowanych, udało mi się przygotować tylko dwa dania (no, trzy, ale jedno, choć pyszne, było wyjątkowo niereprezentacyjne ;))...
Przepis na marchewkę znalazłam w książce "Kuchnia żydowska", z kolekcji "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy".
8 marchewek
4 łyżki oleju
4 łyżki brązowego cukru
250 g miodu
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka białego pieprzu
Marchew pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć ok. 5 minut na gorącym oleju. Dodać cukier, krótko podsmażyć i dodać tyle wody, żeby przykryła marchewki. Zagotować i dodać miód, sól i pieprz. Gotować przykryte ok. 50 minut, następnie odkryć i odparować, aż marchewki staną się szkliste.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/10/Marchewkowy-cymes.html