Wykonanie
Żałuję, że Festiwal kuchni żydowskiej już się kończy, z wielu planowanych, udało mi się przygotować tylko dwa dania (no, trzy, ale jedno, choć pyszne, było wyjątkowo niereprezentacyjne ;))...Przepis na
marchewkę znalazłam w książce "Kuchnia żydowska", z kolekcji "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy".
8
marchewek4 łyżki
oleju4 łyżki
brązowego cukru250 g
miodu1/2 łyżeczki
soliłyżeczka
białego pieprzuMarchew pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć ok. 5 minut na gorącym
oleju. Dodać
cukier, krótko podsmażyć i dodać tyle
wody, żeby przykryła
marchewki. Zagotować i dodać
miód,
sól i
pieprz. Gotować przykryte ok. 50 minut, następnie odkryć i odparować, aż
marchewki staną się szkliste.Smacznego!