Wykonanie
Niech nikogo nie zwiedzie nazwa, nie zawijam w pakuneczki
soli, zwanej potocznie "białą śmiercią" i nie posolę zbyt dużo - przygotowałam jednak przepyszną
rybkę -
SOLĘ.
Sola to
ryba atlantycka z rodziny solowatych, z grupy
płastug. Żyje w ciepłych wodach Atlantyku, Morza Północnego i Śródziemnego.
Mięso soli jest białe, delikatne i jędrne, chude, łatwo oddziela się od ości.Składniki na 4 porcje:8 filetów z
soli (po 70g)250g
młodej marchwi200g
selera1 cienki
porsól jodowana
biały pieprz1 łyżka
masła100ml rosołu warzywnego1 łyżka
śmietany 10% (może być też
jogurt grecki)trochę
oleju do natłuszczenia blachy4 arkusze folii aluminiowejWarzywa umyć, obrać i pokroić, podsmażyć 5 minut na gorącym
maśle. Wlać rosół, przykryć i gotować na małym ogniu tak, by warzywa pozostały twardawe. Dodać
śmietanę (
jogurt). Przyprawić
solą i
pieprzem.
Arkusze folii aluminiowej posmarować lekko tłuszczem (
olej lub
oliwa z oliwek). Kłaść na każdym po 2
filety ryby przełożone warzywnym farszem.
Unieść dłuższe boki folii, pośrodku założyć na siebie i trzykrotnie złożyć, żeby nic nie wyciekło. Krótsze boki również złożyć i zawinąć pod spód.
"Pakunki" z
rybą położyć na oliwionej blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 200 °C (180 °C z termoobiegiem).
Rybę podawać w opakowaniu razem z warzywami. Jako dodatek można podać dziki
ryż.
PORCJA zawiera ok. 225kcal, węglowodany: 10g;
białko: 34g; tłuszcze: 5gSMACZNEGO!