Wykonanie
Czy 500 kalorii to dużo? Niestety nie, ale da się przeżyć jeden dzień, a nawet dwa (nienastępujące po sobie) dni w tygodniu zgodnie z dietą 5:2. Ładnie się pisze i
mówi, ale gorzej bywa z praktyką? To ja służę pomocą i szybciutko pokazuję jak może wyglądać jadłospis dla stosujących taką dietę. Przy okazji dołączam do akcji na Durszlaku "Pyszne 500 kalorii z Dietą 5:2" :)Zacznę od wersji złożonej z aż 3 posiłków . Oto moja propozycja:1. ZAPIEKANE
OGÓRKI (150kcal)Tak,
ogórki śmiało można zapiekać. Są lekkie, niskokaloryczne i "nieoklepane", dlatego warto spróbować i od czasu do czasu przyrządzić. Dziś
ogórki na śniadanko:
Składniki na 1 porcję:350g
ogórków (obranych, przekrojonych na pół i wydrążonych z nasion)50g
mozzarelli light (trochę mniej niż 1/2 standardowej kulki
mozzarelli)100g
pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)listki świeżej
bazyliiDo wydrążonych
ogórków kładziemy plasterki
mozzarelli i połówki
pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika, zapiekamy 30 minut w 200 stopniach i gotowe.Zjadamy na śniadanko ok. 150kcal, w:13g, b: 12g, t: 6g2.
SOLA z FOLII w WARZYWACH (225kcal)Na obiad proponuję
rybkę z warzywami, przyrządzoną w folii aluminiowej (bez zbędnego tłuszczu).
Składniki na 1 porcję:2 filety z
soli (po 70g)60g
młodej marchwi50g
selera1/4 cienkiego
porasól jodowana
biały pieprz1/2 łyżeczki
masła25ml rosołu warzywnego1/2 łyżeczki
jogurtu greckiegotrochę
oleju do natłuszczenia blachyarkusz folii aluminiowejWarzywa umyć, obrać i pokroić, podsmażyć 5 minut na gorącym
maśle. Wlać rosół, przykryć i gotować na małym ogniu tak, by warzywa pozostały twardawe. Dodać
jogurt. Przyprawić
solą i
pieprzem. Arkusz folii aluminiowej posmarować lekko tłuszczem (
olej lub
oliwa z oliwek), położyć na nim 2
filety ryby przełożone warzywnym farszem. Unieść dłuższe boki folii, pośrodku założyć na siebie i trzykrotnie złożyć, żeby nic nie wyciekło. Krótsze boki również złożyć i zawinąć pod spód. "Pakunki" z
rybą położyć na oliwionej blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 200 C (180 C z termoobiegiem).
Rybę podawać w "opakowaniu" z folii aluminiowej razem z warzywami.Porcja zawiera ok. 225kcal, w: 10g, b:34g, t: 5g3. LECZO
CUKINIOWE (140k cal)Lekka kolacja z użyciem
cukinii to bajecznie prosta sprawa (
cukinia ma niewiele kalorii), więc proponuję leczo .
Składniki na 1 porcję:250g
cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)125
pomidorów (sparzonych, obranych i pokrojonych, mo gą być gotowe z puszki)30g
papryki czerwonej (w kostkę)30g
papryki żółtej (również w kostkę)1/2
cebuli (także pokrojonej)łyżeczka
oliwy z oliweksól,
bazyliaCebulkę zeszklić na
oliwie, dodać
paprykę, po chwili pozostałe warzywa . Doprawić do smaku
solą i
bazylią, du sić do miękkości składników (około pół godziny).Porcja zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g,
białko 4g, tłuszcze 5g.Dacie wiarę, że:
SUMA DZIENNEJ WARTOŚCI KALORYCZNEJ tych POSIŁKÓW to jedynie 515kcal ?Link do książki o Diecie 5:2http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500