Wykonanie
...z delikatną domieszką
szpinaku.Nie wiem jak powinna wyglądać szczawiowa, szczerze mówiąc nie wiem też jak powinna smakować, ale ta, nawet, jeśli odbiega od oryginału, warta jest powtórki. Wybaczam jej nawet to, że postanowiła nie być ciemnozielona (bo to jedyne, co ze szczawiowych przygód pamiętam). ;)
Szpinak wylądował w niej zupełnie przypadkiem, gdyż po posiekaniu, z całego pęczka szczawiu zrobiła się mała garść. A że liście to liście... ;)
pęczek szczawiukilka liści
szpinakuduża
marchewpietruszka2
ziemniakiśmietanażółtkomasło do smażenia
kostka rosołowaziele angielskieliść laurowyczosneksól,
pieprzMarchew,
pietruszkę i
ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w ok. 2 litrach
wody, z
kostką rosołową,
zielem angielskim i
liściem laurowym.
Szczaw i
szpinak drobno pokroić i podsmażyć na
maśle. Do przygotowanego
wywaru dodać ok. 150 ml zahartowanej
śmietany i roztrzepane
żółtko, szybko wymieszać. Dodać
szczaw i
szpinak i gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku
czosnkiem,
pieprzem i
solą. Zmiksować (miksowałam bez
marchwi). Podawać z
jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!