Taleggio to maślany, delikatny gatunek sera pleśniowego, wytwarzany w Lombardii. Od niedawna dostępny w naszej osiedlowej Biedronce! Podobno doskonały do zapiekania i sałatek. Dziś posłużył mi jako wytworny dodatek do sałatki „take away”, robionej wprost w pudełku (szybciej i mniej zmywania).Składniki (1 porcja)3 liście sałaty masłowej1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 pomidora2 kromki żytniego chlebaOliwa1/2 cytrynySól, pieprzPrzygotowanieKromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na posmarowanej oliwą patelni.Sałatę porwij na niewielkie kawałki, skropoliwą i odrobiną soku z cytryny.Papryki pokrój w kostkę i dodaj do sałaty.Pomidora pokrój w ósemki, dodaj do pozostałych warzyw.Pokrój ser w plasterki, rozłóż na sałatce.Całość skropoliwą, dopraw do smaku.Wysyp usmażone grzanki.Całość wymieszaj przed jedzeniem.