Wykonanie
Składniki2 porcje4
pomidory (np. kolorowe)1 kulka
mozzarelli1
awokado4 łyżki
orzeszków piniipół doniczki rukwii
wodnej lub garść
rukoliświeży
zielony pieprz (opcjonalnie)zagęszczony
ocet balsamicznyPrzygotowanie
Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na rukwii lub
rukoli na przemian z plasterkami
mozzarelli. Dodać pokrojone
awokado, posypać zrumienionymi
orzeszkami pinii oraz
zielonym pieprzem jeśli go mamy. Doprawić
solą,
pieprzem oraz skropić zagęszczonym
octem balsamicznym.WskazówkiPrzepyszna odmiana zielonych
pomidorów " Zielona Zebra ". Każdy
pomidor tej odmiany jest niepowtarzalny, złoto-zielony, cały pokryty ciemniejszymi paskami zebry. Jest bardzo soczysty, o miękkim miąższu. Ma delikatny,
cytrynowo-
limonkowy smak. Z kolei " Czerwona Zebra " to czerwona odmiana
pomidorów, w złote paski, soczysta i słodkawa.Rukiew
wodna jest dość ostrą
sałatą (zbliżoną do
rukoli). Świetna do sałatek i kanapek lub do dekoracji zup. Można z niej ugotować zupę krem. Jest dobrym źródłem żelaza i witamin A i C. Rukiew
wodna rośnie w polskiej naturze, jest byliną i osiąga wysokość od 10 cm do 1 metra, zwykle żyje w czystych strumieniach, źródłach oraz bagienkach, lubi bowiem chłodną, bieżącą
wodę. Można ją kupić w doniczkach na bazarach i w supermarketach.