ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pomidorami, mozzarellą i awokado

Sałatka z pomidorami, mozzarellą i awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 pomidory (np. kolorowe)
1 kulka mozzarelli
1 awokado
4 łyżki orzeszków pinii
pół doniczki rukwii wodnej lub garść rukoli
świeży zielony pieprz (opcjonalnie)
zagęszczony ocet balsamiczny
Przygotowanie
Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na rukwii lub rukoli na przemian z plasterkami mozzarelli. Dodać pokrojone awokado, posypać zrumienionymi orzeszkami pinii oraz zielonym pieprzem jeśli go mamy. Doprawić solą, pieprzem oraz skropić zagęszczonym octem balsamicznym.
Wskazówki
Przepyszna odmiana zielonych pomidorów " Zielona Zebra ". Każdy pomidor tej odmiany jest niepowtarzalny, złoto-zielony, cały pokryty ciemniejszymi paskami zebry. Jest bardzo soczysty, o miękkim miąższu. Ma delikatny, cytrynowo-limonkowy smak. Z kolei " Czerwona Zebra " to czerwona odmiana pomidorów, w złote paski, soczysta i słodkawa.
Rukiew wodna jest dość ostrą sałatą (zbliżoną do rukoli). Świetna do sałatek i kanapek lub do dekoracji zup. Można z niej ugotować zupę krem. Jest dobrym źródłem żelaza i witamin A i C. Rukiew wodna rośnie w polskiej naturze, jest byliną i osiąga wysokość od 10 cm do 1 metra, zwykle żyje w czystych strumieniach, źródłach oraz bagienkach, lubi bowiem chłodną, bieżącą wodę. Można ją kupić w doniczkach na bazarach i w supermarketach.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/salatka_pomidory_mozzarella/przepis.html