Wykonanie
Znów zostawiłem Was na dłuższy czas bez pysznych propozycji, ale skruszony wracam :-)Proponuję aromatyczną mieszankę smaków: słodkiego
grejpfruta, pikantnej
rukoli i aromatycznego
boczku, a to wszystko w doskonałym dresingu na bazie
octu balsamicznego.
Składniki (2 porcje):1 czerwony
grejpfrut1/2 obranego
awokado2 duże garści
rukoli4 cienkie plasterki
wędzonego boczku2 łyżki
wody2 łyżki
octu balsamicznegoUmytą
rukolę przełożyć do miski.Wyfiletować
grejpfrut: odciąć po plasterku z góry i z dołu. Położyć go na desce i odcinać skórkę przy samym miąższu, przesuwając nóż z góry na dół, podążając za kształtem
owocu. Następnie oddzielić za pomocą noża segmenty od membrany, i przełożyć je do miski razem z
sokiem. Obraną połówkę
awokado (bez pestki) pokroić wzdłuż na plasterki 1 cm grubości. Przełożyć go do miski i delikatnie wymieszać z
rukolą,
grejpfrutem i
sokiem.Rozgrzać suchą patelnię i położyć na niej
boczek, smażyć z obu stron aż się zrumieni. Przełożyć na papierowy ręcznik a następnie pokroić go w mniejsze paski (2cm).Na talerzach ułożyć
sałatkę, a na niej kawałki
boczku. Na gorącą patelnię, na której wcześniej smażony był
boczek, wlać
wodę i
ocet balsamiczny, lekko zredukować, mieszając. Dressingiem skropić
sałatkę.Smacznego :-)