Wykonanie
Madzia robi coraz więcej
serów, co mnie osobiście bardzo cieszy. Uwielbiam
sery, niemal tak samo bardzo jak zupy :) Tym razem na warsztat poszedł normandzki
ser Neufchâtel. Jego nazwa wywodzi się od miasta, w którym pierwotnie był wytwarzany. Znany jest od XI wieku, czyli już ponad 1000 lat, i od tego czasu receptura prawie wcale się nie zmieniła.
Ser ten powstaje z pełnego
mleka wzbogaconego
śmietaną. Oryginalna francuska wersja posiada kremową skórkę (coś jak na serkach
brie), która tworzy się podczas dojrzewania. Natomiast amerykanie znają ten
ser jako Farmer's Cheese i nie pozwalają mu dojrzeć zbytnio, dlatego też jest on pozbawiony tej kremowej skórki. I my właśnie taką amerykańską wersję chcemy dzisiaj wam przedstawić.Zastosowanie tego
sera jest bardzo szerokie. Może być po prostu stosowany do smarowania
pieczywa, a także jako nadzienie do krokietów i pasztecików czy jako dodatek do gęstych
sosów. Idealnie się sprawdzi także do wyrobu serników, musów czy dekoracji
tortów i placków.Doskonale smakuje także wzbogacony o wszelakie dodatki takie jak
szczypiorek,
czosnek, drobno posiekaną
cebulę,
oliwki itp. Można go również podawać na słodko, w połączeniu z
ananasem.7 litrów pełn otłustego
mleka (nie UHT)0,5 litra gęstej i tłustej
śmietany wiejskiejkultura starterowa MSO-11podpuszczka
sól do smaku
zioła i inne dodatki podane powyżej (według uznania)
Mleko mieszamy ze
śmietaną do dokładnego połączenia. Podgrzewamy do 27 stopni.Dodajemy kulturę starterową MSO-11 zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu, mieszamy.Następnie dodajemy podpuszczkę zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej (min. 22 stopnie) na 12-18 godzin. Wytworzy się skrzep, który powinien przypominać gęsty
jogurt. Jeżeli to nastąpi przed 12 godzinami to nie musimy czekać i od razu przerabiajmy dalej
mleko.Skrzep wlewamy na durszlak wyłożony chustą serowarską. Zawijamy końce i wieszamy do ocieknięcia na 6-12 godzin lub do uzyskania pożądanej konsystencji.Zawiniątko z
serem przekładamy na durszlak, durszlak wkładamy do garnka, przykrywamy talerzem a talerz dociskamy ciężkim przedmiotem (mniej więcej kilku kilogramowym). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 13 godzin.
Ser przekładamy do miski, łączymy z
solą i ewentualnymi
ziołami.Wydajność: około 1 kgPrzechowywanie: w lodówce pod przykryciem 1-2 tygodnieSmacznego!