ßßß
Kilka dni temu przeczytałam o innym sposobie.Do garnka na mleko wlewamy 2 litry mleka - pamiętajcie, że najlepiej świeże tłuste mleko (nie UHT!).Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy szklankę gęstej kwaśnej śmietany.Gotujemy do czasu oddzielenia się serka od serwatki.
Następnie nakładamy czystą ściereczkę lub muślin na durszlak i przelewamy tak, aby na ściereczce pozostał serek. Zakręcamy mocno serek w ściereczcie i na chwilę wkładamy do garnka z zimną wodą.Zawieszamy do odsączenia na ok. 10-15 minut, a następnie wkładamy w ściereczce na talerz i dociskamy czymś ciężkim (używam garnka z wodą).Odkładamy na ok. godzinę.
Tak przygotowany serek możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.Kolejny przepis wegetariański z użyciem paneeru już wkrótce.Dzisiejszym serkiem "zaopiekował" się mój domowy Łasuch i tyle z niego zostało:
Świeży paneer jest pyszny z odrobiną soli i pieprzu :-).