Wykonanie
Na początku zacznę od tego: Tak!
Białka można mrozić. Robię tak od lat, żyję, nie umarłam, a
białka ubijają się znakomicie. Przechowuję je w zamrażalniku w szczelnie zamykanym pojemniczku. Wieczorem, dzień przed użyciem, przekładam je do lodówki, a następnego dnia są rozmrożone i gotowe do użycia. No i tak pewnego dnia znalazłam 17 sztuk takich
białek i stwierdziłam, że z tym fantem trzeba coś zrobić. A, że
bezy są w naszym domu rzadkim gościem, to od razu wiedziałam co zrobię. Możecie oczywiście zrobić ten
bezowy tort z mniejszej ilości
białek. Musicie jednak proporcjonalnie zmniejszyć ilość
cukru.A do przygotowania mojego
tortu bezowego potrzebujemy:17
białek500 g
cukruszczyptę
soli100 g
jogurtu naturalnego1
limonkęBiałka wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Praktycznie od samego początku zaczynamy małymi partiami dodawać
cukier. Gdy piana będzie sztywna, wylewamy ją na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Formujemy ładne, okrągłe kształty. Pieczemy w temp. 130 stopni, grzałki góra-dół z termoobiegiem przez 3 godziny. Niestety trwa to długo, ale musimy porządnie wysuszyć naszą
bezę.Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy jeden blat na paterę. Nakładamy krem, czyli lemon
curd wymieszany z
jogurtem. Nakładamy na wierzch drugą
bezę, smarujemy niewielką ilością kremu i ścieramy na nią skórkę z
limonki. Schładzamy i przechowujemy w lodówce. Jak długo? Nie musicie się o to martwić, zniknie zanim zdążycie się zorientować ;)Smacznego!
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)