ßßß Cookit - przepis na Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii

Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało.
Potrzebujemy:
ok. 300 g ryby (u nas pstrąg łososiowy)
1 por
2 małe szalotki
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
garść świeżego koperku
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia.
A teraz placuszki:
Potrzebujemy:
1 cukinię
2 jajka
1 szalotkę
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu
5 łyżek mąki orkiszowej
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
olej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest za rzadkie, możemy dodać więcej mąki. Smażymy na rumiano z obu stron.
A jogurt oczywiście możecie zrobić sami, np. w ten sposób: KLIK
Proste, prawda? A jakie lekkie i smaczne! :)
Madzia
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2015/08/ryba-zapiekana-z-porami-pod-sosem.html