Wykonanie
Pyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej
śmietany dodałam domowej roboty
jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży
koperek, świeża
ryba, a do tego przepyszne placuszki z
cukinii. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka
białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i
dajcie znać jak Wam smakowało.Potrzebujemy:ok. 300 g
ryby (u nas
pstrąg łososiowy)1
por2 małe
szalotki150 g
jogurtu naturalnego2 łyżki
masłagarść świeżego
koperkusól,
pieprz1 łyżka
soku z cytrynyPor i
szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce
masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym
masłem. Wykładamy podduszonego
pora, a na to
rybę, solimy lekko,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z
jogurtu, posiekanego
koperku,
soli i
pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia.A teraz placuszki:Potrzebujemy:1
cukinię2
jajka1
szalotkę1 ząbek
czosnku2 łyżki
jogurtu5 łyżek
mąki orkiszowej3 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprzolej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści
soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2
jajka, dodajemy posiekaną drobno
szalotkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Łączymy z
jogurtem,
mąką i
koperkiem i doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest za rzadkie, możemy dodać więcej
mąki. Smażymy na rumiano z obu stron.A
jogurt oczywiście możecie zrobić sami, np. w ten sposób: KLIKProste, prawda? A jakie lekkie i smaczne! :)
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)