Wykonanie
Madzia ostatnio wprowadziła rygor żywieniowy i postanowiła zdrowo się odżywiać. W zasadzie nie przeszkadza mi to, niech je co tam chce. Tylko zupełnie nie rozumiem jak wpadła na pomysł żeby tym rygorem objąć również mnie? Czy ja jej coś złego zrobiłem? Krzywdę jakąś?
Matkę i ojca jej harmonią zabiłem, że tak mnie
karze teraz? Ja naprawdę lubię
pszenne pieczywko, tak nasycone glutenem, że aż się wylewa z niego, najlepiej przykryte czymś tak kalorycznym, że przy próbie obliczenia kalorii wybucha tablica kaloryczna. Tak, lubię to. Nie przepadam za
chlebami żytnimi. To po prostu nie mój smak. Ale co zrobić... Jedyne co zrobić mogłem to opracować taki przepis na
chleb, który naprawdę by mi smakował. Po kilku próbach udało mi się to i w efekcie otrzymałem
chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką.Zaczyn:125 g
mąki żytniej typ 2000125 ml
wody100 g zakwasuCiasto właściwe:cały zaczyn400 g
mąki żytniej typ 20003 łyżeczki
soli400 ml
wodyulubione ziarna lub dodatkiSkładniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin.Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy. Nie musimy dokładnie wyrabiać cista,
mąka żytnia tego nie wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników.Tutaj jedna uwaga: w spisie składników napisałem "ulubione ziarna lub dodatki".
Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to
chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać
ziarna słonecznika lub dyni czy
suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny. Ja, jak pisałem wcześniej, jednak gustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko właśnie lekkiego zamaskowania) tego smaku są słodkie dodatki. Ja dodałem 50 g posiekanych suszonych
śliwek i 50 g
suszonej żurawiny. A do tego, tak dla wyrazu małą garstkę suszonych
płatków czosnku. Smak naprawdę był doskonały.Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej nie należy zostawiać cista do wyrastania na dłużej niż 6 godzin. Za bardzo się zakwasi i będzie niezbyt dobry
chleb.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy
chleb przez około 70 minut. Po upieczeniu przekładamy go na kratkę i pozwalamy przestygnąć. Nie kroimy na ciepło.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)