ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj na kolejny mój wypiek, chlebek żytni. Tym razem bez dodatków, ziaren tylko sama woda, mąka i zakwas. Chleb wyszedł pyszny, miękki i długo utrzymujący świeżość. Zdecydowanie polecam Wam, abyście spróbowali taki upiec. Do takiego chleba nie potrzebujemy jakiś wyszukanych dodatków, samo masło, pomidor czy domowy dżem i już jest smacznie.
W najbliższym czasie postanowiłam troszkę pobawić się w pieczenie różnych rodzajów chleba, z różnymi dodatkami. Spróbuję także zrobić chleb z orzechami czy słodkimi dodatkami. Będzie pysznie i ciekawie.
Zapraszam na kawałek :-)
Składniki:
- 300 g mąki żytniej typ 2000
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 700 g ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 4 łyżki zakwasu + 150 g mąki żytniej typ 720 + 150 g ciepłej wody
Wykonanie:
Wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy go w ciepłym miejscu na dwie godziny. Następnie go dokarmiamy - dodajemy 150 g wody letniej i 150 g mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy go, aby wyrósł najlepiej przez całą noc, lub na 8 godzin w ciągu dnia, nie przykrywamy go, niech oddycha.
Do miski wsypujemy mąki, sól i wodę, mieszamy, z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika i chowamy go bez przykrycia do lodówki, na następny chleb, resztę zakwasu dodajemy do ciasta, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 3 godziny. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.
Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem lub olejem, do blaszek przekładamy ciasto na chleb.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 60 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/09/chleb-zytni-na-zakwasie.html