Wykonanie
Czy zdarzyło Wam się kiedyś odwiedzić co najmniej 5 sklepów w poszukiwaniu tortilli i jej ostatecznie nie znaleźć? Mi niestety tak! Pomyślałam wtedy: nie dam się! Nie
mogę Cię kupić – zrobię Cię! Co się okazało? Banał! Do tego składający się z
trzech składników, za którymi w przeciwieństwie do tortilli nie trzeba latać po sklepach :)
Mąka,
sól,
woda – that’s it! :) Niby zwykły placek, a jak może przydać się w kuchni! Możemy go nadziewać, grillować, zwijać, piec! Potrafi wiele (zob.
chili con carne) :) Z pewnością różni się od kupnej, ale spełnia swoją funkcję. I nie oszukujmy się- zrobienie jej w domu jest wiele tańsze niż jej kupno :)
Składniki:180 g
mąkiŁyżeczka
soli1/3 szklanki
wodyWykonanie:
Mąkę mieszamy z
solą. Stopniowo dodajemy
wodę i zagniatamy luźne ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do dłoni, dzielimy je na osiem części. Odstawiamy na 15 minut, następnie rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy około 15 cm. Smażymy bez tłuszczu, na bardzo gorącej patelni. Aby równo się upiekły dociskamy łyżką i w połowie smażenia odwracamy. Gotowe! ;)