Wykonanie
Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe400 g ćwiartek z
kurczaka80 g
wątróbki drobiowej30 g
kaszy manny300 ml
wody (do gotowania ćwiartek
kurczaka)1
jajko14 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej
KiełbasyĆwiartki z
kurczaka gotujemy (w 300 ml
wody) do miękkości, aż
mięso będzie ugotowane. W drugim garnku przez 5 minut gotujemy
wątróbkę (w dowolnej ilości
wody,
potem ją wylewamy).Ćwiartki oddzielamy od kości i mielimy razem w
wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych.Do
wywaru po
kurczaku wsypujemy
kaszę i szybko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do zmielonego
mięsa i dodajemy
mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy
jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż jako połączy się z resztą. Masa będzie dość rzadka, ale
potem zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).Smacznego!I jeszcze jedna uwaga: my tego nie zrobiliśmy, ale można dodać trochę
przecieru pomidorowego. Otrzymamy wtedy pyszny pasztet
pomidorowy.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)