Wykonanie
Domowy pszenno-żytni chlebek prosto z piekarnika.Składniki:Rozczyn:50 g
drożdży1 kg
mąki pszennej pełnoziarnistej500 ml
wodyCiasto:0,5 kg
mąki żytniej typ 200030 g
cukru30 g
soli100 g
drożdży1/3 kostki
margaryny (około 85 g)Szklanka
żurku (domowego lub z butelki)1 łyżeczka
bazylii50 g
nasion słonecznika50 g pestek dyni50 g
sezamu50 g
siemienia lnianegoPrzygotować rozczyn:
Drożdze rozpuścić w 500 ml letniej
wody, dodać
mąkę i starannie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto:
Do głębokiej miski lub na stolnicę wsypać sypkie składniki ciasta i wymieszać. Dodać
margarynę i posiekać. Następnie wlać żurek i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać z
ciastem i dodać rozdrobnione
drożdże oraz nasiona i
bazylię. Starannie wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na 15 minut.Foremki do pieczenia
chleba natłuścić i wysypać
mąką. Z ciasta formować niezbyt wysokie bochenki (powinny wypełniać foremki do połowy). Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć do krawędzi foremek, może trochę więcej. Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu foremek z piekarnika trzeba odczekać 20 minut i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z nich
chleb.Ja użyłem jako foremki jedną dużą blachę i jedną małą keksówkę. Ta duża blacha to nie był zbyt dobry pomysł. Nie wiem
czemu, ale ciasto jakoś tak słabo w tej blasze wyrosło. Najlepiej użyć
trzech keksówek, otrzymamy trzy slicznie wypieczone zgrabne bochenki. Nadmiar
chleba można zamrozić, po rozmrożeniu będzie tak samo świeży jak przed zamrożeniem.