Wykonanie
Bardzo prosty w przygotowaniu domowy
chleb.Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.Składniki:-1 kg
mąki pszennej 650-750 ml bardzo ciepłej
wody-250 ml
żurku naturalnego-10 dkg
drożdży-łyżka
soli-łyżka
cukru-
ziarna słonecznika, dyni, lnu,
sezamuDrożdże i
cukier mieszamy w wodzie.
Dodajemy
sól i dolewamy żurek.
Dosypujemy ziarna i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy
mąkę i mieszamy.
Wykładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 60 minut.
Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek i gotowe.
Smacznego!Za przepis dziękujemy Ani - sąsiadce Celinki :)