Wykonanie
To relatywnie jak na tajską kuchnię łagodne danie, stanowiące wkład kuchni Bliskiego Wschodu w kuchnię tej części świata.Samo słówko massaman oznacza muzułmanina. Legenda
mówi, że przepis dał XVI wieczny perski kupiec. Ile w tym prawdy nie wiadomo, ale typowe dla świata Islamu
przyprawy łączą się ze
smakami Azji Południowo-Wschodniej, dając wspaniały efekt.Poniżej przepis tak na samo danie jak i pastę
curry massaman, którą można przygotować do wersji z
kurczakiem,
jagnięciną, czy
tofu.Składniki:pasta
curry:10
papryczek chili (długich)łyżeczka mielonej
kolendryłyżeczka kuminu2 łyżeczki
cynamonułyżeczka mielonego
kardamonu5
goździków2 duże ząbki
czosnkuszalotka2 łodygi
trawy cytrynowej4 liście kaffiru3cm kawałek
imbirułyżka
oleju arachidowegoNa dobrze rozgrzaną patelnie wrzucić składniki pasty poza
olejem i prażyć kilka minut. Wrzucić do blendera z
olejem arachidowym i zmielić na drobno.pół kilo
rozbrateluspory
batat400 ml
mleka kokosowego, najlepiej domowego250 ml
bulionu wołowego + pół szklanki5 ziaren
kardamonu8
goździków2
owoce anyżu gwiazdzistegołyżeczka startego
cukru palmowego2 łyżki
sosu rybnegołyżka koncentratu z tamaryndowca (jeżeli używamy pulpy, przed wrzuceniem rozpuszczamy w wodzie w proporcji 1:1) + łyżeczka dodatkowo2 łyżki pasty massamanćwierć szklanki prażonych
nerkowcówkolendraW garnku o grubym dnie umieścić
wołowinę pokrojoną w grubą kostkę razem z połową
mleczka kokosowego,
bulion,
anyż,
goździki,
kardamon,
cukier, sos i koncentrat. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić półtora godziny. Odcedzić
mięso z sosu, usunąć wygotowane
przyprawy, które daliśmy w całości. Garnek wyczyścić, wrzucić pastę
curry i chwilę posmażyć bez tłuszczu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać pozostałe mleczko,
bulion, koncentrat i wymieszać. Dodać
wołowinę,
ziemniaka i wcześniej odlany sos. Gotować jeszcze pół godziny, aż
batat zmięknie. Podawać z
ryżem.