ßßß Cookit - przepis na Jedz i chudnij - JABŁKOWO-JAGLANY CHLEBEK

Jedz i chudnij - JABŁKOWO-JAGLANY CHLEBEK

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czy bardziej zakwalifikować ten wypiek do pieczywa czy bardziej do słodkości. Fajna i prosta opcja dla tych, co na diecie bezglutenowej. Dodatkowo przepis nie zawiera laktozy ani jajek - mam nadzieję, że ucieszą się moje koleżanki, co mają alergiczne dzieci w domu. Wczoraj miałam przyjemność w miłym towarzystwie być na warsztatach Kawy Inka w Garze Tomka Jakubiaka i tak się zainspirowałam. Zdziwicie się jakie to łatwe :)
Składniki na 10 porcji :
700g jabłek
300g suchej kaszy jaglanej
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie łyżeczka kawy Inka bezglutenowej - to nowość
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć drobno na tarce. Dodać surową kaszę jaglaną, miód, cynamon oraz kawkę. Dokładnie wymieszać nie przejmując się nadmiarem soku z jabłek, kasza wszystko wciągnie podczas pieczenia. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (190 stopni bez termoobiegu). Można przykryć, jakby chlebek zaczął się przypiekać na wierzchu.
1 porcja to ok. 150kcal, węglowodany: 32g, białko: 4g, tłuszcz 1g
SMACZNEGO!
Komunikat specjalny do moich kawowych koleżanek - Jeśli macie ochotę na kawkę zbożową, to mam pełen wachlarz do wyboru :)
Źródło:http://dietologaz.blogspot.com/2015/10/jedz-i-chudnij-jabkowo-jaglany-chlebek.html