ßßß
gęś (wydrylowana)1 szklanka kaszy jęczmiennej1 szklanka kaszy gryczanej500g pieczarek2 cebule25dag wątróbki2 marchewkipół seleranatka pietruszki4 ząbki czosnkumajeraneksól, pieprzGęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś natrzeć solą, pieprzem majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaszę ugotować na pół miękko. Pieczarki, marchewki, selera zetrzeć na tarce i udusić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty czosnek. Wymieszać razem, dodać pokrojoną drobno wątróbkę i natkę pietruszki, dosmakować solą i pieprzem. Gęś napełniać farszem. Podczas pieczenia kasza jeszcze napęcznieje. Jeśli jest potrzeba zaszyć gęś i piec ok. 3 godziny w 180 stopniach.