ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa z parmezanem

Zupa pieczarkowa z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje?
SKŁADNIKI
ok. 400 g pieczarek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka natki koperku
1 liść pora
2 łyżki masła klarowanego
100 g serka topionego
2 łyżki startego parmezanu (choć niekoniecznie)
sól, pieprz
woda lub dowolny bulion
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, pietruszkę, koperek i pora drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki, pora, sól i pieprz, chwilę smażymy i dolewamy wodę i bulion; dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy parmezan, natkę i koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub grzankami.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2015/11/zupa-pieczarkowa-z-parmezanem.html