Wykonanie
Dziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi
pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z
makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku
pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje?SKŁADNIKIok. 400 g
pieczarek1/2 pęczka
natki pietruszki1/2 pęczka
natki koperku1 liść
pora2 łyżki
masła klarowanego100 g
serka topionego2 łyżki startego
parmezanu (choć niekoniecznie)
sól,
pieprzwoda lub dowolny
bulionPieczarki kroimy w cienkie plasterki,
pietruszkę,
koperek i
pora drobno siekamy.
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy
pieczarki,
pora,
sól i
pieprz, chwilę smażymy i dolewamy
wodę i
bulion; dusimy pod przykryciem aż
pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie
wody (
bulionu).
Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy
parmezan,
natkę i
koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z
makaronem lub grzankami.