Wykonanie
A może to jedno i to samo? Niezależnie od wybranej nazwy, wypiek był pyszny, pachnący i aromatyczny.
Tarta jest miłą odmianą dla zwykłego obiadu, a jeżeli kupimy gotowe ciasto to i czas przygotowania ogranicza się właściwie tylko do czasu pieczenia. Smacznego!TARTA PO WŁOSKU Z
ŁOSOSIEMSkładniki:porcja kruchego ciasta, na farsz:7- 8
suszonych pomidorów4 łyżki zielonych
oliwek4
kapary2 łyżki świeżej
bazylii50 g
wędzonego łososia400 ml
śmietany 30%2
jajka5 łyżek
sera cheddar lub innego ostrzejszego
sera2 łyżki
sera typu
parmezanpieprzKruche ciasto możemy zrobić sami lub kupić gotowe. Przed nałożeniem farszu należy je podpiec w piekarniku (ja tego nie zrobiłam i to był błąd, musiałam dopiekać tartę na dolnej grzałce). Ciasto podpiekamy przez około połowę zalecanego na opakowaniu czasu pieczenia lub około 10 minut w 150 stopniach jeżeli robimy sami ciasto.
Suszone pomidory i
łososia kroimy w paseczki,
oliwki w plasterki,
kapary i
bazylię drobno siekamy. Składniki mieszamy i wykładamy nimi spód tarty.
Sery trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich
śmietanę,
jajka i przyprawiamy
pieprzem. Mieszamy dokładnie trzepaczką do
jajek, jednocześnie delikatnie napowietrzając masę.Delikatnie wylewamy masę na tartę z farszem. Wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut - aż masa się zetnie, ale będzie miękka i puszysta - patyczek po sprawdzeniu powinien być wilgotny, ale nie oblepiony masą. Można jeść na ciepło i na zimno.