Wykonanie
Przepis powstał z nadmiaru
gruszek. Mamy taką ich odmianę, że raczej nie da się z nich zrobić ciasta do którego wrzucamy te
owoce i całość zapiekamy. Próbowałam je przygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :)Składniki na standardową kwadratową foremkę.Składniki na ciemny
biszkopt :2
jajka3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanej3/4 szkl
cukru0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakopiasta łyżka
kakaoSkładniki na jasny
biszkopt :2
jajka3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanej3/4 szkl
cukru0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa :400 ml
śmietany 30%200 g
naturalnego serka homogenizowanego lub
sera z wiaderka2 - 3 łyżki
cukru pudru1
galaretka agrestowa + ok.0,5 szkl wrzątku do jej rozpuszczeniaMasa gruszkowa :ok 5 większych
gruszek2
galaretki gruszkowe lub
agrestowedodatkowo :kilka
gruszek (obieramy i kroimy na pół, a następnie na 3 części lub jak kto woli)Przygotowanie :Jasny
biszkopt :
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz
proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy
mąką lub
bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170st.C przez 10 - 15 min, musimy obserwować
biszkopt, bo długość pieczenia zależy od naszego piekarnika.Ciemny
biszkopt : Analogicznie jak w przypadku jasnego
biszkoptu, ale dodatkowo razem z
mąkami dodajemy jeszcze
kakao.
Biszkopty studzimy.Masa śmietanowa :
Śmietanę ubijamy razem z
serkiem, dodajemy
cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną
galaretkę. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby nam zaczęła tężeć. Następnie jasny
biszkopt wkładamy do formy w którym go upiekliśmy, układamy obok siebie ściśle
gruszki i wylewamy na niego tężejącą masę, kładziemy ciemny
biszkopt i foremkę chowamy do lodówki.Masa gruszkowa :
Gruszki obieramy, kroimy w większe kawałki. Wrzucamy do garnuszka, wlewamy ok dwie łyżki
wody i smażymy je do czasu, aż zaczną się rozpadać, ale zostawiamy większe kawałki
owoców. Garnuszek zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche
galaretki, całość mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce, przyspieszy nam to czas oczekiwania. Tężejącą masę
gruszkową wylewamy na ciemny
biszkopt.Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego ! :)