Wykonanie
Jeśli macie w swoich ogródkach lub doniczkach świeżą
szałwię, narwijcie garść jej listków i koniecznie spróbujcie jej połączenia z
dynią.
Dynia i
szałwia podsmażone na
maśle, razem z
cebulą i
gałką muszkatołową, tworzą zdumiewająco pyszną, oryginalną kompozycję smaków. Tak przyrządzaną
dynię najlepiej podać z
kaszą gryczaną.
Kasza gryczana to źródło m.in. krzemu, który jest niezbędny do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci.
Szałwia zawiera sporą ilość garbników i związków żywicowych ułatwiających trawienie. J est też źródłem wielu substancji o działaniu dobroczynnym dla skóry. Taniny i
olejki eteryczne zawarte w
szałwii stanowią ważną
broń w walce z zakażeniami, hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji.
Dynia natomiast dostarcza witamin A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w
białko i nie tuczy. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują
dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.Składniki dla dwóch osób:200 g
kaszy gryczanej,pół dyni hokkaido,mała
cebula,kilkanaście listków świeżej
szałwii,5-6 łyżek
masła (można użyć klarowanego),3/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
czarny pieprz,
sól (u mnie himalajska).Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy z niej miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy w kostkę. (Skórka dyni jest dość twarda, więc najłatwiej jest najpierw pokroić
dynię na kilka mniejszych kawałków i kolejno odkroić z nich skórkę.)
Cebulę kroimy drobno, listki
szałwii siekamy.Na patelni na dwóch łyżkach
masła rumienimy przez kilka minut
cebulę, po czym dokładamy pokrojoną
dynię,
szałwię i dodatkową porcję
masła. Doprawiamy do smaku
gałką muszkatołową,
czarnym pieprzem i
solą. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy
dynię na małym ogniu przez około 20 minut - do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli
dynia przywiera do patelni, możemy dodać jeszcze trochę
masła.
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.Na talerze nakładamy
kaszę, a na nią
dynię z
szałwią.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))