ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z dynią i szałwią

Kasza gryczana z dynią i szałwią

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie w swoich ogródkach lub doniczkach świeżą szałwię, narwijcie garść jej listków i koniecznie spróbujcie jej połączenia z dynią. Dynia i szałwia podsmażone na maśle, razem z cebulą i gałką muszkatołową, tworzą zdumiewająco pyszną, oryginalną kompozycję smaków. Tak przyrządzaną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną.
Kasza gryczana to źródło m.in. krzemu, który jest niezbędny do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci.
Szałwia zawiera sporą ilość garbników i związków żywicowych ułatwiających trawienie. J est też źródłem wielu substancji o działaniu dobroczynnym dla skóry. Taniny i olejki eteryczne zawarte w szałwii stanowią ważną broń w walce z zakażeniami, hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji.
Dynia natomiast dostarcza witamin A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Składniki dla dwóch osób:
200 g kaszy gryczanej,
pół dyni hokkaido,
mała cebula,
kilkanaście listków świeżej szałwii,
5-6 łyżek masła (można użyć klarowanego),
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
czarny pieprz,
sól (u mnie himalajska).
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy z niej miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy w kostkę. (Skórka dyni jest dość twarda, więc najłatwiej jest najpierw pokroić dynię na kilka mniejszych kawałków i kolejno odkroić z nich skórkę.)
Cebulę kroimy drobno, listki szałwii siekamy.
Na patelni na dwóch łyżkach masła rumienimy przez kilka minut cebulę, po czym dokładamy pokrojoną dynię, szałwię i dodatkową porcję masła. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy dynię na małym ogniu przez około 20 minut - do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli dynia przywiera do patelni, możemy dodać jeszcze trochę masła.
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na talerze nakładamy kaszę, a na nią dynię z szałwią.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/10/kasza-gryczana-z-dynia-i-szawia.html