Wykonanie
Jadłam podobną w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia przygotowana przez
panią Jadzię na imprezę imieninową mojej mamy...Próbowałam oddać idealnie smak tamtej ale jakoś mi to nie wyszło, nie wiem
czemu ale smak się różni...Nie chodzi o to, że jest zły ale jest inny... Poza tym to pyszna zupa ;)Aha i proponuje delikatne
mięso z indyka,
kurczaka lub wieprzowe... Moje wołowe kulki są troszkę za ostre..
Składniki:1,5-2 litry
bulionu250g
pieczarekduży kubeczek
śmietany 18%sól,
pieprzmięso mielone ok 200gmała
kajzerka1/2 szkl
mlekasól,
pieprzcebulka1 ząbek
czosnkuzioła prowansalskie,
papryka słodkabułka tarta do obtoczenia
olej do smażeniaPrzygotowanie:Namoczyć
bułkę w
mleku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać
mięso, namoczoną i odciśniętą
bułkę,
cebulkę, przeciśnięty ząbek
czosnku. Doprawić
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi i
papryka słodką. Dokładnie wymieszać.Z
mięsa utworzyć małe kuleczki, obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na
oleju.Do garnka wlać
bulion i go podgrzać.
Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Do gotującego
bulionu dodać
pieczarki, zagotować.Łyżkę zupy wymieszać w miseczce ze
śmietaną i wlać mieszankę do zupy, doprawić
sola,
pieprzem.Do zupy włóż przygotowane pulpeciki i poczekaj, aż zupa się zagotuje.Na talerz wlewaj zupę z pulpecikami. Można udekorować
natka z
pietruszki.Smacznego ;)