Wykonanie
Za dwa dni Sylwester. Planujecie imprezkę domową??? Jeśli tak mam dla Was propozycję na
sałatkę inną niż wszystkie :)
Sałatka z
buraka. Super do dań na zimno i jako dodatek do obiadu. Spróbujcie sami. A jeśli w Waszym Sylwestrowym menu znajdzie się barszczyk to
buraczki będziecie
mieli już ugotowane i prawie gotowe :)
Potrzebne będzie:4 szt.
buraka1
rzodkiew biała - jeśli lubicie5 jaj1
cebule1
serek wiejski2 szt.
ogórek kiszony2 łyżki
majonezu Dekoracyjnego
sólpieprzBuraki obrane i ugotowane trzemy na grubych oczkach na tarle. Podobnie
rzodkiew.
Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
Cebulę najlepiej sparzyć wrzątkiem posiekaną w drobną kostkę.
Serek wiejskie odcedzamy ze
śmietanki i dodajemy do pozostałych składników.
Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę. Jeśli nie lubicie w skórce to obieracie go przed krojeniem. Na koniec
majonez oraz
sól i
pieprz do smaku.
Ja moją
sałatkę akurat podałam z plastrami biodrówki doprawionymi według uznania i uduszonymi. Oraz ziemniaczkami w koszulkach z
masłem i
czosnkiem. Ziemniaczki najpierw podgotowałam w koszulkach, następnie przekroiłam na pół i posmarowałam
masłem z wyciśniętymi 2 ząbkami
czosnku. Ziemniaczki dałam do piekarnika na około 30 minut. Kontrolujemy miękkość
ziemniaka :)Życzę SMACZNEGO!!!!