Wykonanie
Kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego
jarmużu. Tym razem
jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z
owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam!Składniki na knedle:1 kg
ziemniaków30 dkg
mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka
mąki ziemniaczanej)1
jajkoSkładniki na farsz:250 g
jarmużu1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzgałka muszkatałowaszczypta
imbiru100-120 g
serka np. Philadelphia4 łyżeczki mielonych
orzechów laskowychOmasta:2 łyżki
smalcu ze skwarkamiWykonanie:zrób knedle wg tego przepisu
jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż
cebulę posiekaną w kostkę razem z
czosnkiem. Dołóż posiekany
jarmuż, przesamż razem. Dolej
bulion, przykryj patelnię pokrywką i duś, aż
jarmuż zmięknie. Trwa to od 20-30 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony
jarmuż wymieszaj z
serkiem, dopraw
solą,
pieprzem i
imbirem. dodaj kilka łyżeczek podprazonych, mielonych
orzechów laskowych, by zagęścić masę na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej
wody. Podawaj polane stopionymi skwarkamiSMACZNEGO !