ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na dwie porcje)
- puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 170 g),
- 4 pomidory (ok. 400 g),
- cebula (ok. 80 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g),
- ząbek czosnku,
- oregano, słodka papryka, sól i pieprz,
- 200 g makaronu z semoliny.
Sposób przygotowania:
1. Obieramy cebulę, czosnek i drobno siekamy.
2. Szklimy posiekaną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym.
3. Obieramy pomidory ze skóry. Kroimy i dodajemy do cebuli.
4. Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do sosu.
5. Doprawiamy do smaku oregano, słodką papryką, solą i pieprzem.
6. Całość dusimy przez ok. 15 min.
7. Podajemy z makaronem ugotowanym wedle przepisu na opakowaniu.
Spaghetti z tuńczykiem jest bogate w:
- potas (pochodzący z pomidorów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- likopen (pochodzący z pomidorów), przeciwdziała procesom starzenia się,
- kwasy omega-3 (pochodzące z tuńczyka), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli i czosnku.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 542 , 65 kcal
Białko: 29,77 g
Tłuszcz: 11 , 64 g
Węglowodany: 83 , 84 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 36 g
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/12/spaghetti-z-tunczykiem.html