Wykonanie
Składniki:(na dwie porcje)- puszka
tuńczyka w sosie własnym (ok. 170 g),- 4
pomidory (ok. 400 g),-
cebula (ok. 80 g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 12 g),- ząbek
czosnku,-
oregano,
słodka papryka,
sól i
pieprz,- 200 g
makaronu z semoliny.Sposób przygotowania:1. Obieramy
cebulę,
czosnek i drobno siekamy.2. Szklimy posiekaną
cebulę i
czosnek na
oleju rzepakowym.3. Obieramy
pomidory ze skóry. Kroimy i dodajemy do
cebuli.4.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do sosu.5. Doprawiamy do smaku
oregano,
słodką papryką,
solą i
pieprzem.6. Całość dusimy przez ok. 15 min.7. Podajemy z
makaronem ugotowanym wedle przepisu na opakowaniu.
Spaghetti z
tuńczykiem jest bogate w:- potas (pochodzący z
pomidorów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- likopen (pochodzący z
pomidorów), przeciwdziała procesom starzenia się,- kwasy omega-3 (pochodzące z
tuńczyka), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z
cebuli i
czosnku.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 542 , 65 kcal
Białko: 29,77 gTłuszcz: 11 , 64 gWęglowodany: 83 , 84 gBłonnik pokarmowy : 5 , 36 g