Wykonanie
Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie.
Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast
gruszek oczywiście możecie użyć
jabłek.
Składniki na średnią blachę:4
jajka1 kg
gruszek2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 szklanki miałkiego
cukru3 łyżki
oleju1 szklanka
rodzynek3 łyżki
kakao3 małe opakowania
cukru waniliowego1 1/2 szklanka posiekanych
orzechów włoskich1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sodyGruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut,
potem odcedzamy.
Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając
cukier, a na samym końcu
żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy
gruszki,
rodzynki i
orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut.Przed wylaniem ciasta, na dno tortownicy możemy dodatkowo ułożyć plastry
gruszek w kształcie koła.